Als Julia’s vriend voor de zoveelste keer vreemdgaat, is de maat vol. Julia besluit haar spullen te pakken en niet meer terug te keren. Er is alleen één probleem: ze heeft geen ander onderdak. Wanneer een onbekende jongen haar vraagt om op de villa van een oude vrouw te passen, die in het ziekenhuis ligt, heeft Julia voor haar gevoel dan ook weinig andere keus. Het wordt haar al snel duidelijk dat de oude vrouw van wie de villa is, een mysterieuze kring van mensen om haar heen heeft. Een jong meisje dat haar huis insluipt, een oude tuinman die het meisje ook lijkt te kennen, een wanhopige kapster die haar carrière probeert op te bouwen en man op de vlucht; het wordt al gauw druk op de Kamperfoelielaan. Terwijl Julia zich steeds meer begint te hechten aan het huis en de mensen, stapelen de problemen zich op. Als dat maar goed gaat…

Literair gezien is Alles goed en wel niet het beste boek dat ik heb gelezen. De schrijfstijl lijkt gericht op een breed publiek van alle leeftijden en daardoor vond ik dat er af en toe best wat meer diepgang had mogen komen. De schrijfstijl is echter geen verrassing gezien de achtergrond van Mirjam Oldenhave in de kinderboekenwereld. Toch is het boek niet kinderachtig en vind ik het plot zeer origineel en goed uitgedacht voor een eerste roman voor volwassenen.

De personages zijn ieder voor zich bijzondere types. Op mij kwam het over alsof Oldenhave de boodschap wilde laten overkomen dat achter ieder mens een eigen verhaal schuilt. Een vooroordeel ontstaat al snel op basis van iemands uiterlijk of beroep, maar iedereen heeft zo zijn eigen achtergrond en redenen voor waar hij of zij nu staat in het leven. Langzaam maar zeker ga je dan ook steeds meer van elke personage houden, ongeacht zijn of haar karakter, omdat je iedereen leert begrijpen.

Alles goed en wel is een boek dat vlot leest met een verhaal dat anders is dan andere verhalen. Het is een boek dat voor je gevoel elk moment spannend zou kunnen worden, maar aan de andere kant wel zo luchtig geschreven dat ik niet het gevoel had dat het een angstaanjagende wending zou krijgen. Al met al een indrukwekkend debuut van Mirjam Oldenhave als romanschrijfster voor volwassen.

Alles goed en wel /Mirjam Oldenhave/Ambo|Anthos/2017/247 blz./ISBN 978 90 263 4021 5

No Comments

Post a Comment