Pandemomium is het tweede deel van de trilogie over het leven van Lena.
Amerika is geïsoleerd en liefde wordt gezien als een zwakte en zelfs ziekte, waar je alleen door het krijgen van een speciale behandeling tegen beschermd bent. Hoofdpersoon is Lena die eerst schikt in haar lot, maar steeds meer tot het besef komt dat er meer is dan de overgeorganiseerde maatschappij waar zij zich in bevindt.
Lena’s leven lijkt te stoppen en totaal zinloos te zijn wanneer Lena ontsnapt nadat Alex zich zelf heeft opgeofferd. Het besef dat hij zich heeft opgeofferd om Lena te laten leven maakt dat ze zowel boos als verdrietig is.
In haar zoektocht naar bewoners van de Wildernis ontmoet Lena een groep die onder leiding staat van Raaf. Het is de taak van Raaf, naast het veilig houden van haar mensen om hen naar een plek te brengen, waar het tijdens de winter niet zo extreem koud is. Weinig of geen comfort met veel vriendschap is kenmerkend voor deze reis. In deze periode zijn er mooie maar ook heel verdrietige momenten, want de groep wordt tijdens deze overtocht niet alleen geteisterd door de slechts weersomstandigheden. Er vinden ook bombardementen en overvallen van rivaliserende groepen plaats.
Pandemomium wordt vanuit het verleden en het heden van Lena verteld. De wildernis vormt het decor voor het verleden waar Lena met de groep moet zien te overleven. In het heden is Lena onderdeel van een groep die het op de overheid heeft gemunt, een soort van verzet. In deze groep ontmoet ze Julian, hij is de zoon van de grote leider van Delirium vrij Amerika.
Ondanks het feit dat ze hem eerst niet kan uitstaan, krijgt ze toch gevoelens voor hem.
Mijn verwachting bij het starten van dit tweede deel was heel erg hoog.
Omdat er eerst weinig gebeurde, viel het me aan het begin tegen en heb ik echt even moeten doorzetten om verder te lezen. Juist omdat deel 1 barstte van de  actie.
Het lezen in het verleden en heden is totaal niet storend of verwarrend. Het zorgt er juist voor dat je elke keer bij het afronden van een hoofdstuk weer vol spanning begint aan het volgende verhaal (wat dan in het verleden of juist heden plaatsvindt). Het einde van het boek is het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van Lena.
Pandemomium heeft me positief verrast door de schrijfstijl en de onverwachte wending door een bijzondere ontmoeting aan het slot, zorgt ervoor dat je direct doorgaat met het laatste deel van de trilogie.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 15 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWOEen boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recescenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

Pandemonium/Lauren Oliver/vertaling Willeke Lempens/Uitgeverij The House of Books/2012/351 blz./ISBN : 9789044337129

No Comments

Post a Comment