Dit boek straalt aan alle kanten kalmte en nostalgie uit. Ik las het op een chaotische, drukke dag, maar het moment dat ik dit boek opende en butler Stevens weer begon te vertellen werd ik volkomen meegetrokken in zijn verhaal. Stevens bekijkt de wereld op een simpele, ongehaaste manier, maar denkt ook diep na over wat er om hem heen gebeurt. Als butler is het zijn belangrijkste vraag: wat maakt nou een écht goede butler? Dat is namelijk hetgeen wat hij zijn hele leven al probeert te zijn. Maar als hij zes dagen lang op reis gaat voor het eerst in zijn leven, ontdekt hij dat hij misschien toch wat over het hoofd gezien heeft.

Het is niet voor niets dat schrijver Kazuo Ishiguro de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen heeft. Door gebruik te maken van de soms bijna lachwekkende blindheid van butler Stevens als het om zijn eigen emoties gaat weet hij zijn punt prachtig over te brengen, vooral omdat je als lezer wel precies doorhebt wat er aan de hand is. Ik vond de hoofdpersoon bepaald niet onsympathiek en leefde met hem mee toen hij steeds meer aan zichzelf begon te twijfelen, maar moest soms een diepe zucht slaken om zijn reacties op bepaalde gebeurtenissen ; hij gaat soms zo op in zijn dienende werk als butler, dat hij vergeet mens te zijn.

Pas als meneer Stevens toestemming krijgt van zijn nieuwe baas Mr Farraday om zijn Ford te lenen en een reisje te maken door het zuiden van Engeland, neemt hij de tijd om terug te kijken op zijn loopbaan als butler onder Lord Darlington en zijn levensloop, die eigenlijk altijd bepaald is door zijn butlerschap. Terwijl hij dit doet, bewandelt hij de nodige zijpaden die je als lezer nieuwe inzichten opleveren, maar ook heel duidelijk het beeld schilderen van een oude man die al heel veel heeft meegemaakt en veel mensen heeft zien komen en gaan.

Bijzonder is dat het boek veel bevat van de droge, Engelse humor waar ik enorm veel van houd en die ik dus ook enorm kon waarderen. Is dit niet jouw soort humor en houd je meer van de uitbundige humor, kan dit boek een beetje taai overkomen. Wat ik ook heel mooi vond is dat je veel dingen, vooral het einde, zowel hoopvol als verdrietig op kon vatten en het ook heel erg afhangt van welke lessen je uit het boek haalt. Ik heb dit boek in één dag uitgelezen, wat misschien zonde is omdat het verhaal zelf zo rustig verloopt, maar aan de andere kant de meerwaarde heeft dat het geen moment saai is geweest. Op zijn eigen, simpele manier is The Remains of the Day een ingewikkeld verhaal over levensloop, dienst, spijt, nostalgie en het belang van goed gepoetst bestek.

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de vijfde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockigbird, Tess of the d’Urbervilles en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

The Remains of the Day/Kazuo Ishiguro/Faber and Faber/1993/245 blz./ISBN: 9780571171273

No Comments

Post a Comment