Iris en Viola leiden elk apart hun eigen leven. De een met enkel een vader, de ander met enkel een moeder. Beide meisjes denken dat hun andere ouder overleden is en dat ze slechts enig kind zijn, tot ze ineens oog in oog staan met elkaar. Twintig jaar lang hebben ze geen weet van elkaars bestaan en dan komen ze erachter dat ze een tweeling zijn. Samen gaan ze op zoek naar hun geschiedenis. Die zoektocht brengt hen naar Toscane: een oude villa, gelegen in een prachtige tuin vol mysterieuze bloemen. Hun grootmoeder ontvangt hen met open armen en voor het eerst in hun leven voelen de meisjes zich echt thuis. Maar niet alles is wat het lijkt. De villa verbergt heel wat geheimen, net als de inwoners en de tuin lijkt gebukt te gaan onder een ondraaglijk gewicht. Kunnen Viola en Iris een antwoord vinden op al hun vragen? En wat is de rol van de tuin in hun zoektocht?

De Bloementuin was in eerste instantie een boek waar ik weinig van verwachtte. Het leek me een luchtige roman met een spannend randje, maar het bleek uiteindelijk veel beter dan ik had gedacht. Ik heb het boek gelezen tijdens een heel drukke periode, maar dat was in dit geval ideaal. Tijdens het lezen kwam ik echt tot rust en kon ik genieten van de zoektocht van Iris en Viola en hoe ze elkaar steeds beter leren kennen en gaan appreciëren. Het verhaal speelt zich af in een prachtig landschap vol kleurrijke bloemen en dat beeld zorgde voor heel wat ontspanning tussen alle stressmomenten.

Het boek deed me op momenten even terugdenken aan De Zeven Zussen. Met de menselijke personages, de zoektocht naar antwoorden over je verleden en de prachtige setting hebben deze boeken heel wat gemeen. Ook hier was ik vanaf de eerste bladzijde mee met het verhaal en had ik het boek in een mum van tijd uit. De auteur hanteert een vlotte schrijfstijl met aangenaam woordgebruik waardoor het vlot leest. Elk hoofdstuk begint met de beschrijving van een bepaalde bloem. Dit vind ik een originele toevoeging aan het verhaal die heel goed bij het thema past en waar ik nog leuke dingen uit heb bijgeleerd.

De Bloementuin behoort zeker tot de betere boeken binnen zijn genre. Het neemt de lezer mee op speurtocht naar een eeuwenoude familiegeschiedenis vol bloemen, planten en liefde. De eenvoudige schrijfstijl past perfect bij het decor en ik heb van begin tot einde genoten van dit bijzondere boek.

De Bloementuin / Cristina Caboni / Vertaald door Irene Goes / 2017 / Xander Uitgevers / ISBN 9789401607339

No Comments

Post a Comment