Met ‘Een miljoen werelden met jou’ beëindigen we onze reis door het multiversum. Maar natuurlijk sluiten we deze wonderlijke tijd niet af vooraleer eerst nog een handvol nieuwe dimensies te bezoeken, talrijke gevaren te trotseren en verschillende problemen het hoofd te bieden. Marguerite heeft namelijk ontdekt dat Wyatt Conley erop uit is honderden universa te vernietigen om zijn geliefde, Josie uit zijn dimensie, te redden. Bovendien zet hij hiervoor zijn ultieme wapen in: de boosaardige Marguerite uit een andere dimensie. Natuurlijk wil hoofdpersonage Marguerite er alles aan doen om de dood van al deze onschuldige mensen, maar ook alle versies van haarzelf en haar geliefden, te voorkomen en de verschillende dimensies te redden van de ondergang.

Al meteen begint het verhaal vol spanning. Marguerite springt naar een nieuwe dimensie waar ze meteen in levensgevaar is. De boosaardige Marguerite – we noemen haar Booswicht – reist namelijk naar verschillende universa met als enige doel de Marguerite daar vermoorden zodat ‘onze’ Marguerite niet de kans krijgt die wereld te redden.

Ik leefde erg mee met de spanning die Marguerite voelde, onwetende uit welke hachelijke situatie zich nu weer zou moeten redden. Claudia Gray laat ons kennismaken met enkele nieuwe dimensies. Waarvan er een paar echt mijn hart gestolen hebben. En nog meer te gek: ook een paar oude bekenden passeren te revue!

In dit derde deel vind ik het schitterend hoe Gray de ethische vraagstukken, die door het reizen naar parallelle werelden worden opgeroepen, aan bod brengt. Want als de ene Marguerite iets zou doen, zou de andere versie dan dezelfde keuze hebben gemaakt? Is het dan eigenlijk ethisch verantwoord om andere lichamen over te nemen?

In de verschillende dimensies die de hoofdpersonages bezoeken worden de plaatselijke dubbelgangers en hun relatie met vrienden en familie steeds zorgvuldig beschreven en toegelicht. Zo zijn er veel karaktertrekken bij elk personage hetzelfde, maar zie je ook de kleine verschillen optreden, ontstaan door net een andere keuze te maken of in een andere omgeving terecht te komen.

Zo vond ik het bijvoorbeeld heel mooi hoe Marguerite aan zichzelf gaat twijfelen nadat ze kennis gemaakt heeft met de meest duistere versie van zichzelf, Booswicht. En natuurlijk is zij niet de enige, ook Paul twijfelt aan zichzelf na zijn versplintering uit deel twee van deze trilogie. Het is mooi hoe de auteur speelt met deze grens tussen goed en kwaad, en in hoeverre ons lot niets meer is dan ons lot of in welke mate onze keuzes hierin een rol spelen. In ‘Duizend stukjes van jou’ waren Paul en Marguerite nog zo overtuigd van hun eeuwige lotsbestemming die hun dimensie na dimensie bij elkaar zou brengen. In dit deel is het twijfel alom. Gelukkig gaat Marguerite voor het voordeel van de twijfel en probeert ze Paul in deze mening mee te trekken.

En mag ik om af te ronden nog even de aandacht vestigen op de fantastische kaften van deze serie. Stuk voor stuk pareltjes om in je boekenkast te hebben staan. Ik had trouwens pas vanaf dit deel door dat de gebouwen op de omslag verwijzen naar de verschillende steden waar ze in de diverse dimensies in terecht komt. Natuurlijk ben ik meteen ook de kaften van de andere twee delen gaan uitpluizen 😉

We sluiten de vuurvogel-trilogie bevredigend af met opnieuw een spannend sciencefiction verhaal boordevol samenzweringen, avontuur, sterke personages en een vleugje romantiek, waar actiescènes en verrassende wendingen elkaar voortdurend afwisselen.

Een miljoen werelden met jou/Claudia Gray/Uitgeverij Harper Collins/Vertaling door Marjet Schumacher/2017/350 pag./ISBN 9789402723106

No Comments

Post a Comment