Om te beginnen: dit boek speelt zich af in een toekomst waar ik me graag in bevinden wil…! Als game fan is er niks zo geweldig als lezen over een wereld waar je letterlijk in de game kan stappen. Dit is namelijk de wereld van Warcross, een wereld waar je met een virtual reality bril de wereld om je heen volledig kan veranderen.

In een wereld waar het criminaliteitscijfer ernstig hoog is, verdient de zeventienjarige hacker Emika Chen haar broodje pindakaas als premiejager. Het probleem is dat dit vaker niets oplevert dan dat ze bakken met geld binnen haalt. Het is zelfs zo erg dat ze op het punt staat haar huis uitgezet te worden. In een laatste paniekerige poging wat geld bij elkaar te harken hackt ze de openingswedstrijd van het gigantisch populaire VR spel Warcross. Waar ze had verwacht in de boeien geslagen te worden, wordt ze uitgenodigd door de maker van het spel, Hideo Tanaka. Hij biedt haar een baan aan om de bad-guy Zero te ontmaskeren, een hacker die het Warcross-imperium van het internet wil deleten. Emika reist naar Tokyo voor wat een eenvoudige klus lijkt te zijn, maar ze ontdekt al snel dat Zero een belachelijk goede tegenstander is.

De wereld van het boek is in het begin erg lastig in te beelden: de virtual reality-game en de bril wordt door iedereen gebruikt en legt een digitale laag op de wereld. De meeste mensen leven in een wereld die deels echt en deels virtueel is. Dit alles is zo ontzettend gedetailleerd en kleurrijk beschreven, dat je er als lezer na het lastige begin heel snel in meegezogen wordt. Je ziet alles haarscherp voor je, alsof je zelf met een vr bril rondloopt en de lagen met digitale kleding en gadgets op de mensen ziet. De virtuele landschappen binnen de Warcross-game zijn net zo specifiek uitgebeeld: de ‘worldbuilding’ in het boek is dan ook heerlijk om je fantasie op los te laten.

Ik kan alleen maar gokken dat de schrijfster veel inspiratie heeft gevonden in het boek van Ernest Cline, de schrijver van Ready Player One, een boek dat in mij ogen een stuk literatuur is en dat iedereen een keer gelezen moet hebben. Net als in Ready Player One speelt dit verhaal zich volledig af in een andere wereld waar de mensheid verslaafd aan is geworden. Het is namelijk een wereld waar alles kan en waar alles gewoon beter is dan de wereld waar men in leeft. Al met al vond ik het een goed boek waarvan ik genoten heb vooral door de geeky referentie en de lekkere leessnelheid. Ik heb nu al een aftelkalender gemaakt voor boek 2 (bij het schrijven 166 dagen whoopwhoop)

Ik ben Remmelt en ben 21 jaar. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg en wordt high op de geur van nieuwe boeken. Het lekkere van lezen is dat je jezelf verliest in een andere wereld. Of tenminste dat gevoel heb ik altijd… Het ene moment zit ik in de overvolle trein en ‘Poef’ dan sta ik in een bos omringd door vreemden die niet vreemd zijn, omdat je al over ze gelezen hebt. Sinds kort is mijn grootste droom om ooit zelf een boek te schrijven. Nog wel even oefenen… Dit doe ik vooral op mijn eigen blog: (https://houseinthestorm.wordpress.com/).

Warcross/Marie Lu/Vertaling Lydia Meeder & Barbara Zuurbier/Best of YA Van Goor/2017/290 blz./ISBN 978 90 00 35889 2

No Comments

Post a Comment