Neil Gaiman, een van de meest geliefde schrijvers op het moment, had na zijn bestseller ‘Amerikaanse Goden’ nog geen genoeg van de magische Opperwezens. ‘Noorse Goden’ heeft daarentegen geen vaste verhaallijn zoals ‘Amerikaanse Goden’, maar bestaat uit korte afzonderlijke verhalen en handelt over de mythologie. De rode draad in het verhaal zijn de fratsen van de god Loki en de opbouw naar de climax: het boek eindigt met ‘Ragnarok’, het einde der tijden, dat een spectaculair gevecht met zich meebrengt. Ook zit er een chronologische volgorde in het boek. Je komt te weten hoe de goden aan hun overbekende accessoires komen en hoe de vete tussen Loki en Thor ontstaan is. Naast deze twee passeren de gekste figuren de revue. Alsof ze uit een sprookjesboek gestapt zijn, toveren ze magische voorwerpen uit het niets en verrichten ze wonderen..

Wie al een beetje kennis heeft over de Noorse mythologie door bijvoorbeeld de bekende Marvelfilms, zal niet teleurgesteld worden, maar zeker verrast. Je leert de goden kennen als nooit tevoren. Ze hebben allemaal gebreken en komen soms kinderlijk over. Af en toe stoorde dit mijn rationele denken, maar hierdoor lijken de verhalen authentiek en voelt het aan alsof je eeuwenoude overleveringen leest van de eerste bron. Waarschijnlijk heeft Gaiman uren gespendeerd aan de voorbereiding van zijn schrijven en dat is zeker merkbaar; de Noorse namen vliegen je rond de oren: Audhumla, Megingjord, Yggdrasil… Gelukkig staat er een handige verklarende woordenlijst achteraan het boek. Wie hier echt niets over weet, zal zich na dit boek een kenner voelen en zeker kunnen uitpakken tegen zijn of haar vrienden met de verworven kennis. Het is heel fijn dat de hoofdstukken klein zijn. Je bent dus niet verplicht het boek in een ruk uit te lezen en je het kan gerust een paar weken laten liggen om daarna naadloos de draad op te nemen en verder te lezen.

Ondanks het feit dat ik heel erg van mythologie houd, kon deze compilatie mij niet ten volle bekoren. Omdat Gaiman zoveel namen en termen gebruikt, raak je de draad wel eens kwijt. Er gebeurt daarbij zoveel dat ik af en toe wel wat diepgang miste, maar misschien mag je dit niet verwachten bij dit genre. Het boek leest daarentegen heel vlot en is hierdoor zeer toegankelijk voor mensen die niet graag lezen. Door de duidelijke, klare taal (die heel entertainend is), is het ongelooflijk makkelijk je de magische wereld van de goden voor te stellen. De andere werken van Gaiman zijn misschien anders, maar ik denk dat zijn schrijfstijl nog steeds op het boek geplakt is. Toch wel de moeite om van dit speciale werk te proeven.

Geschreven door Sélin Van Laethem. Ik ben 16 jaar en woon in de buurt van Gent. Lezen is wat ik het liefste doe en ik deel graag mijn leeservaringen met jullie!

Noorse Goden / Neil Gaiman / Vertaling Henny van Gulik / Karakter Uitgevers B.V. / 2017 / 288 blz. / ISBN: 9789045214450

No Comments

Post a Comment