“Drie dagen opgesloten in een bibliotheek. Droom of nachtmerrie?” Deze vraag staat op de schattige en charmante cover van Library Kiss. Zelf zou ik volmondig gaan voor het eerste. Autumn denkt hier echter anders over. Ze kampt met een paniekstoornis waar niemand behalve haar familie van weet en een weekend zonder medicatie of de mogelijkheid om haar ouders in te lichten staat Autumn niet aan. Gelukkig zit ze niet in haar eentje vast in de bieb, maar is de meest mysterieuze, (vanzelfsprekend) super knappe, ontoegankelijkste jongen van school – Dax Miller – ook van de partij. Naast het feit dat Autumn nog nooit een woord met de jongen heeft gewisseld, doen er veel negatieve geruchten de ronden over Dax. Drie dagen zonder mobiele telefoon of andere afleiding blijkt echter genoeg om elkaar beter te leren kennen.

Na het lezen van de achterkant dacht ik een vrij accuraat idee te hebben van de loop van het verhaal: meisje en jongen komen samen vast te zitten, lijken in eerste instantie volledig met elkaar te botsen, maar worden uiteindelijk toch verliefd op elkaar. Achteraf gezien kreeg ik hiermee geen ongelijk. Maar, Library Kiss had toch ook een aantal verrassende elementen voor mij in petto. Ten eerste (kleine spoiler alert, maar wel goed om te weten) speelt slechts minder dan de helft van het verhaal zich af in de bieb. Vanwege de titel dacht ik eigenlijk dat de bieb de belangrijkste achtergrond van het verhaal zou vormen. Ik was er blij over verrast dat dit niet zo was, aangezien drie dagen naar mijn mening een relatief korte tijdsspanne is om hopeloos verliefd op iemand te worden. Ten tweede heeft West de opzet van het verhaal goed in elkaar gezet waardoor het geloofwaardig was dat Autumn vast kwam te zitten en dat haar vrienden haar niet kwamen halen. Het concept van het boek – een romance in de bieb – sprak mij zeer aan, dus ik had het ook gelezen als het minder geloofwaardig was geweest, maar desalniettemin is het altijd fijn wanneer een verhaal wel stevig in elkaar blijkt te zitten. Ten derde (en dit verraste mij het meest) ging het verhaal niet alleen maar over Autumns liefdesleven. Natuurlijk is er sprake van een liefdesdriehoek; Autumn moet kiezen tussen de jongen waar ze al een jaar op verliefd is en de jongen waarmee ze in contact is gekomen door de bieb. In het verhaal is echter ook sprake van een mooie persoonlijke ontwikkeling van Autumn. Ze geeft nauwelijks grenzen aan in haar omgang met anderen en de relatie met Dax doet haar dit langzaam inzien. West werkt dit op een natuurlijke manier uit waardoor het boek voor mij meer diepgang kreeg dan ik aanvankelijk had verwacht.

Al met al is het een heerlijk boek dat je in een middag weg kunt lezen. Gevuld met humoristische dialogen, herkenbare vraagstukken en dilemma’s (voor tieners) en het inzicht dat eerlijk zijn en je grenzen aangeven iedereen ten goede komt, is Library Kiss een perfect boek voor wie met een kop thee op de bank eventjes helemaal tot rust wil komen.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens, 19 jaar, tweedejaars studente Wijsbegeerte, Universiteit Leiden

Library Kiss/Kasie West/vertaling door H. C. Kaspersma/Uitgeverij Young & Awesome/2017/253 blz./ISBN 9789025874018

No Comments

Post a Comment