Livestream is het derde boek van de Nederlandse schrijver Buddy Tegenbosch. De twee andere boeken zijn Oog om oog en Pokerface. Met deze boeken won hij onder andere de Jonge lijster en de beste Young Adult-titel van 2015.

Rick heeft nog niet veel van de wereld gezien, maar dat verandert als hij besluit om op reis te gaan naar New York. In de muffe metro van de grote stad New York ontmoet hij de beeldschone Kris. Ze is volgens Rick anders dan de meiden uit zijn klas of uit zijn kleine dorp. Dus wanneer ze hem vertelt over haar gestoorde plan om van een gebouw te springen twijfelt hij geen seconde om haar te helpen.

Nadat Kris van het hoge gebouw is gesprongen wordt ze ontvoerd door grote angstaanjagende mannen met pikzwarte maskers in een spierwit busje. Wat daarna volgt is een twintig uur durende zoektocht naar Kris door het donkere Manhattan. Maar is Kris wel oprecht of speelt ze een spelletje met Rick?

De personages in Livestream worden heel uitgebreid beschreven. Kris is excentriek, heeft veel lef, is welbespraakt en vooral een heel groot mysterie. Rick wordt, in verhouding met Kris, toch een beetje vlak gehouden. Ik denk dat Buddy Tegenbosch dit heeft gedaan omdat hij wilde dat lezer zichzelf een beetje in Rick herkent. Zelf vond ik het fijn dat Rick zo vlak is gehouden. De reden dat ik dit vind is dat je daardoor zelf een invulling van hem kunt maken. Je kunt je in Rick verplaatsen of zelfs spiegelen.

De locaties in het boek zijn erg goed beschreven, het voelde alsof je echt door New York liep terwijl je het boek las. Vooral het deel waarin Rick een vrouw achtervolgt is heel gedetailleerd beschreven en dat kon ik vond ik prettig. Je werd daardoor echt in dat moment en die plek getrokken.

Zelf vind ik dat het einde té voorspelbaar en een beetje vaag is. Dit komt omdat het einde voor mijn gevoel te snel ging. Het ene moment twijfelde hij nog of hij de ene of de andere keuze zou maken. En het volgende moment was de keuze al gemaakt en volgde een volgende actie. Dit heb ik als wat chaotisch ervaren.

Dit is een boek dat je begint met lezen in de ochtend en ergens in de middag al uit hebt. Het vergt wel veel concentratie, want als je een stukje uit het boek mist, begrijp je niet meer wat er aan de hand is.

Livestream/Buddy Tegenbosch/Uitgeverij Unieboek/2017/189 blz./ISBN 9789000356973

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 15 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recescenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

No Comments

Post a Comment