“Ik kreeg door dat je leven een verhaal is dat over jou wordt verteld, en niet een dat jij verteld.”

Aza Holmes en haar beste vriendin Daisy staan op het punt om een groot avontuur te beginnen als op het nieuws een belangrijke mededeling te horen is: er zal honderdduizend dollar uitgereikt worden voor de gouden tip over de verblijfplaats van de voortvluchtige miljardair Russel Pickett. Gedreven door het grote geldbedrag beginnen Aza en Daisy aan hun zoektocht. Er zijn echter wat zaken die het moeilijker maken. Zo blijkt Russel Pickett de vader te zijn van een oude vriend van Aza, Davis Pickett. Dan zijn er ook nog de angsten en dwanggedachten van Aza, waar ze al sinds haar jeugd tegen strijdt en die in het dagelijks leven niet te vermijden zijn.

Ondanks haar angsten groeien Aza en Davis tijdens de zoektocht steeds dichter naar elkaar toe. Maar wanneer het mysterie rond Russel Picketts verdwijning zich verder ontrafeld, moet Aza keuzes gaan maken. Kiest ze ervoor zichzelf te beschermen of gaat ze door tot het einde?

Het is alweer vijf jaar na de uitgave van Een weeffout in onze sterren als in 2017 het nieuwe boek van John Green verschijnt: Schildpadden tot in het oneindige. Voor mij is dit het eerste boek wat ik van John Green lees, maar ik heb te horen gekregen dat er veel elementen uit zijn eerdere boeken in terugkomen. Een hoofdpersonage met problemen, een eigenwijze beste vriendin, ouders die hun kinderen niet begrijpen. Dit zijn trouwens dingen die in heel veel Young Adult boeken voorkomen. Ondanks dat het dus lijkt alsof dit boek ‘weer zo’n tienerromannetje’ is, heeft dit me totaal niet gehinderd tijdens het lezen en heb ik zelfs heel erg genoten van het boek.

In Schildpadden tot in het oneindige spelen twee dingen een hele belangrijke rol: de zoektocht naar Russel Pickett en Aza’s dwanggedachten. Je zult vooral fan zijn van dit boek als dat eerste je erg aanspreekt. Tijdens het lezen krijg je steeds nieuwe informatie door de discussies tussen Aza en Daisy of door een kijkje in Aza’s gedachten. Dit zorgt ervoor dat je steeds nieuwe theorieën kan blijven vormen over Russel Pickett, totdat plotseling alles duidelijk wordt. De kijkjes in de gedachten van Aza zorgen er echter ook voor dat de lezer heel duidelijk meekrijgt hoe haar dwanggedachten in zijn werk gaan. Ik weet nog steeds niet hoe het is zelf die gedachten te ervaren, maar door dit boek kreeg ik zeker meer begrip voor mensen die dat wel doen. Het maakt het des te heftiger als je weet dat John Green uit eigen ervaring schrijft: hij probeert ook te leven met een dwangstoornis.

Natuurlijk kwam er ook wat romantiek voor in dit boek, maar voor mijn gevoel lag dat meer op de achtergrond. Wat mij betreft is dat een goede keuze geweest, omdat daardoor andere elementen beter tot hun recht kwamen. Romantiek is naar mijn mening meestal iets dat alles overheerst in een boek.

Om tot een conclusie te komen, ik vond het een geweldig boek. Als je van speuren, diepe gedachten en een vleugje romantiek houdt, denk ik dat dit ook iets voor jou is.

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 17 jaar en 6vwo-leerling van het Farel College te Amersfoort. Ze leest boeken uit bijna elk genre, maar heeft een voorliefde voor fantasy.

Schildpadden tot in het oneindige/John Green/vertaling door Aleid van Eekelen-Benders/Gottmer/2017/304 blz./ISBN 9789025768539

No Comments

Post a Comment