Waan je in het koude Rusland in dit duistere sprookje! In de Beer en de Nachtegaal leren we Vasya kennen. Een eigenwijze jongedame met een sterke eigen wil. Ze woont samen met haar familie in het noorden van Rusland. Waar ze wonen is het eigenlijk altijd koud en lijkt het continu te sneeuwen.

Vasya krijgt als kind veel verhalen te horen over magie en geesten, al zijn die verboden door de kerk. Voor Vasya zijn het niet alleen maar verhalen, want zij ziet ze wel: de geesten die rond het huis zijn en het beschermen. Daarnaast is zij ook de enige die de duistere magie uit het bos aan voelt komen. Maar kan ze dit tegenhouden?

Wat is dit een ontzettend tof verhaal! Tijdens het lezen waan je je echt in het koude Rusland. De wereld is prachtig beschreven en heel levendig verwoord. De personages zijn goed uitgewerkt en daardoor gaan ze leven. Juist dit maakt het verhaal zo mooi. Je gaat met de hoofdpersonen meeleven en je ziet wat zij zien.

Maar dan komen de verwarrende Russische namen. De originele namen van de personages waren al niet makkelijk, maar toen bleken er ook nog eens 2 namen per personage te zijn. Daardoor kwam ik soms moeilijk door het verhaal heen. Wie is dit ook al weer? Wat was zijn/haar verhaal? En als het nu maar 5 personages waren, dan was het goed te doen. Maar nee, er leven super veel mensen in hun huis.

Daarnaast vind ik het jammer dat de broer en zus van Vasya niet vaker in beeld komen. Zij verdwijnen aan het begin van het verhaal al uit beeld, dat vond ik erg balen. Ik vond hen namelijk erg leuke personages. Maar dat is natuurlijk mijn mening. Voor het verhaal was het eigenlijk wel goed dat ze verdwenen, dat liet het systeem in Rusland erg goed zien en dat verklaarde dingen die verderop in het boek gebeurde, maar toch baalde ik er van.

Vasya vond ik gelukkig een erg sterke hoofdpersoon. Jij zegt nee tegen haar? Grote kans dat ze het dan toch doet. Ze heeft een grote eigen wil en daar luistert ze voornamelijk naar. Niet altijd even handig, maar het maakte haar wel een erg toffe hoofdpersoon.

Ik wil graag het vervolg lezen, maar de vertaling komt pas in oktober uit helaas. Dat wordt nog even wachten.. Dit boek krijgt zeker 4 sterren van mij!

Geschreven door: Marieke, een 20-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog  (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken.

De beer en de nachtegaal/Katherine Arden/vertaling Inge Boesewinkel/Luitingh-Sijthoff/2017/352 blz./ISBN 9024577950

No Comments

Post a Comment