Myrthe Nieuwlandt erft na het overlijden van haar vader de wijngaard in de Achterhoek. Wat ze nog niet weet is dat dit haar hele leven zal veranderen. Ze kiest er, na enige twijfel, voor om de stad te verruilen voor het platteland en een rustig bestaan te leven als wijnboer. Ze gaat weer wonen in haar ouderlijk huis en wordt herinnerd aan haar jeugd. Een jeugd waar haar moeder ontbrak.

Als ze op een dag in de krant leest dat haar moeder overleden is, besluit ze de stoute schoenen aan te trekken en onuitgenodigd naar de uitvaart te gaan. Hier ontmoet ze haar halfzusje: Eva. Myrthe bedenkt dat het een fout is geweest om naar de uitvaart te komen en vertrekt snel weer naar de Achterhoek. Eenmaal daar verdwijnt het idee van haar halfzusje nooit helemaal uit haar hoofd. Ze blijft er maar over denken. Een paar dagen later klopt Eva bij haar aan. Ze ligt in scheiding en zoekt een verblijfplaats.

Maar zo leuk als het eerst lijkt, blijkt Eva niet te zijn. Ze heeft naast haar aardige kant ook een wat vreemde kant. Van wild enthousiast kan ze naar ongeïnteresseerd gaan. Als ze met het idee van een Bed & breakfast komt is Myrthe eerst wat achterdochtig, maar de klussers staan al op de stoep voor ze de knoop kan doorhakken. De donkere kant van Eva komt steeds meer naar voren naarmate het boek vordert en er vallen bijzondere gebeurtenissen voor.

Jet van Vuuren heeft met Bed & breakfast weer een goed boek neergezet. Er is goed nagedacht over de personages. Myrthe is een lieve vrouw waar je vooral een beetje medelijden mee hebt. Maar je kunt je ook goed in haar verplaatsen. Je krijgt hierdoor echt een hekel aan Eva gedurende het boek. Daarnaast kent het boek twee tijdslijnen: die van de rechercheur en die van Myrthe. Het switchen tussen de jaren zorgde bij mij soms voor enige verwarring, maar ik zat snel genoeg weer in het verhaal.

Ook de voorkant van het boek ziet er spannend uit. Een vrouw in de auto die een lange weg met veel omwegen af moet rijden om uit te komen bij een mooi landhuis. In de lucht hangt echter een groot wolkendek. Ik denk dat dit een perfecte omschrijving is van het boek: met veel omwegen kom je uiteindelijk bij het einde.

Het beste aan dit boek vond ik de plottwist aan het eind. Hieruit blijkt dat het allemaal net iets anders zit dan je denkt. Eigenlijk zou je het boek met die kennis nog een keer moeten lezen, voor een andere leeservaring.

Mijn verwachtingen voor dit boek waren heel anders. Ik had een wat spannender verhaal verwacht, maar het heeft ook zeker niet teleurgesteld. Al met al was het een goed boek en het is ook een schrijver waar ik wel meer van zou willen lezen.

Ik ben Nynke, 19 jaar oud en ik studeer Journalistiek in Utrecht. Ik reis op en neer naar mijn studie, maar die 50 minuten zijn het moment voor mij om een boek erbij te pakken. Maar ik vind het ook heerlijk om na een lange dag op de bank te ploffen en mezelf te verliezen in een verhaal. Het liefst pak ik romans of chicklits, maar ook een goede thriller laat ik zeker niet liggen.

Bed & Breakfast/Jet van Vuuren/Karakter Uitgevers B.V./2015 /304 blz./ISBN 9789045205687

No Comments

Post a Comment