Wat een temperaturen! Zowel in Vlaanderen als in Nederland is de zon alom aanwezig en is er geen ontkomen aan: de warmte is overal. Met dit weer wordt aangeraden geen zware inspanningen uit te voeren dus wij van De Leesfabriek denken dat het een uitstekend idee is om een heerlijk boek te lezen. Als je zonder inspiratie zit, is dat geen probleem want ook deze zomer hebben wij enkele lijstjes opgesteld met boeken die wij jullie aanraden. Als de recensie van een boek al op onze site beschikbaar is, kan je gewoon doorklikken om deze te lezen.

Veel leesplezier!

Top 5 debuten en eerste delen
Als je op dit moment nog op zoek bent naar een nieuw te ontdekken talent of net je vorige serie volledig hebt uitgelezen, niet getreurd. In deze lijst raden wij je nieuw werk aan!

De Zeven Zussen – Lucinda Riley
De Zeven Zussen is een tragisch liefdesverhaal verweven met een zoektocht naar het ontstaan van een mensenleven, afgewisseld met levensechte emoties zoals verlies, verdriet en zusterliefde: dit boek heeft werkelijk alles in huis om te behoren tot één van de beste boeken binnen zijn genre.

Everless – Sara Holland
Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.

De Royals – Erin Watt
De 17-jarige Ella is een echte overlever: met dubieuze baantjes -stripteasedanseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen.
Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van 5 onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen.
Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde?
Irene is erg fan van deze reeks. Haar recensie over deel twee vind je hier.

We zullen niet te pletter slaan – Nina Polak
We zullen niet te pletter slaan is een regenachtig verhaal, waarin de storm Anna’s en Schards leven op het eerste gezicht uit elkaar drijft, maar ze vervolgens juist weer een stukje dichter bij elkaar brengt. Het is een boek vol tegenstellingen, die uiteindelijk met elkaar worden verbonden. Een boek vol wonden, die gehecht worden, totdat enkel nog de littekens ervan zichtbaar zijn.

Slapende reuzen – Sylvain Neuvel
‘Het complete boek is geschreven in interviewvorm. Het boek was daardoor vernieuwend en verfrissend, wat perfect past bij een sciencefiction boek. Telkens werd er een ander personage geïnterviewd door de geheime interviewer, waardoor je als lezer verschillende perspectieven van de personages over de hand ontdekte’, zegt Maaike in haar recensie.

Top 5 dunne boeken die nog net in je koffer passen
Het standaard probleem van mensen die op reis gaan, is sowieso plaatsgebrek in hun koffer voor boeken. Een e-reader is een oplossing, maar als je toch een papieren boek verkiest, geven we je graag wat tips!

Midnight sun – Trish Cook
De 17-jarige Katie Price heeft een levensbedreigende overgevoeligheid voor zonlicht, zelfs het kleinste zonnestraaltje kan door deze zeldzame ziekte haar doodvonnis betekenen. Overdag is ze aan huis gekluisterd, met alleen het gezelschap van haar vader Jack en haar sarcastische beste vriend Morgan. Pas wanneer het donker wordt opent Katies wereld zich, en speelt ze op haar gitaar voor reizigers bij het plaatselijke treinstation. Op een van deze avonden heeft ze een toevallige ontmoeting met Charlie, die ze in het geheim al jaren bewondert. Ze houdt haar toestand geheim voor hem en samen beginnen ze een heftige romance. Katie is bereid om alles te riskeren voor een romantische zomer.

Het kankerkampioenschap – Edward van de Vendel
Max is vijftien als hij een vreemde knobbel voelt vlak boven zijn sleutelbeen. Wat doe je als je midden in je tienerjaren zoiets ontdekt? Je vertelt het aan je ouders, haalt diep adem en gaat verder met whats-app en voetbal. Geen zorgen maken en vooral niet gaan googelen. Totdat je hoort dat de ‘geen-zorgen-het-is-vast-een-ontsteking’-knobbel eigenlijk kanker blijkt te zijn. Bam! Met een paar woorden staat je leven op zijn kop. Maar Max neemt zich één ding voor: hij zal dit zieke spelletje niet verliezen, want hij kan niet tegen zijn verlies.

En we noemen hem – Marjolijn Van Heemstra
En we noemen hem bestaat uit te veel verhalen om op te noemen, die samen een bonte lappendeken vormen met de bommenneef als rode draad. Marjolijn van Heemstra schrijft alles op in begrijpelijke en toch poëtische taal, die uitnodigt om ezelsoren te vouwen om je favoriete citaten nog eens terug te lezen. De gekozen woorden zijn goed. De titel is goed. De kaft is goed. Het verhaal is goed. Het slot is goed. Alles aan En we noemen hem past prachtig in elkaar, hoewel de puzzel van de bommenneef nooit helemaal compleet zal worden’, zegt Joke in haar recensie.

Pride and prejudice and misletoe
Ook Engelse boeken krijgen een plekje op De Leesfabriek.
Pride and Prejudice and Mistletoe from New York Times bestselling author, Melissa de la Cruz, is a sweet, sexy and hilarious gender-swapping, genre-satisfying re-telling, set in contemporary America and featuring one snooty Miss Darcy.

Slaap – Haruki Murakami
‘Dit is de zeventiende nacht zonder slaap.’ Zo begint Haruki Murakami’s verhaal over een vrouw die ’s nachts geen oog meer dichtdoet. Maar het voelt anders dan de slapeloosheid die zij in haar studententijd meemaakte: dit keer is zij op raadselachtige wijze niet moe. ‘Ik kan eenvoudigweg niet slapen. Zelfs geen hazenslaapje.’

Top 5 verfilmde boeken
Het boek is altijd beter dan de film, maar toch is het leuk om ’s avonds een filmpje mee te pikken. Daarom lijsten we vijf boeken op die verfilmd zijn.

Ready Player One – Ernest Cline
In het jaar 2044 is de wereld heel wat veranderd. De kloof tussen rijk en arm is meer een ravijn geworden en wie het zich kan veroorloven, spendeert al zijn of haar tijd in OASIS, een enorm online multiplayer waar je alle facetten van het dagelijkse leven én al wat je je maar kan inbeelden kan doen. Wanneer James Halliday, de uitvinder van OASIS, sterft, laat hij een interessante videoboodschap na: de eerste persoon die in OASIS zijn verborgen ‘easter egg’* kan vinden, wint z’n hele fortuin… Onze held van dienst, Wade Watts oftewel Parzival, kan dat fortuin goed gebruiken. Hij is erg arm en woont bij zijn tante in een sloppenwijk. Hij heeft enkel toegang tot OASIS omdat hij daar ook naar school gaat. Kan hij misschien de winnaar worden? Ready, player one?

Elke dag – David Levithan
Elke dag een ander lichaam. Elke dag een ander leven. Elke dag verliefd op hetzelfde meisje. Dit is het bestaan van A., dat is het al sinds zijn geboorte geweest. Hij mag zich aan geen enkel leven hechten, want hij wordt de volgende dag weer wakker in een ander bed, met andere ‘vrienden’ en een heel anders leven. Op een dag ontmoet hij het speciale meisje Rhiannon, de vriendin van Justin, wiens leven hij op dat moment lijdt, en hij is meteen weg van haar. Zij kijkt niet naar uiterlijk, maar naar hoe iemand van binnen is, waar het bij A. juist om gaat. Na deze geweldige dag kan A. niet meer genoeg krijgen van Rhiannon en zoekt haar constant op. Via e-mails probeert hij afspraken met haar te maken, maar dan heeft hij zijn e-mailaccount niet afgemeld, en komt één van zijn leenlichamen achter zijn bestaan…
Ook Anna schreef een recensie en die vind je hier.

De Overlevenden – Alexandra Bracken
Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.
Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land…

De Labyrintrenner – James Dashner
‘Als eerste kan ik alleen maar zeggen wat een onwijs gaaf boek is dit. Het is echt een tijd geleden dat een boek mij zo in zijn greep had. Elke vrije minuut die ik had trok het boek mij naar zich toe en kon ik gewoon niet stoppen met lezen’, zegt Marion.
De labyrintrenner begint met uitleg over Thomas, dit is de hoofdpersoon in het boek. Vanuit zijn gedachten ga je mee in het verhaal. Toen zijn ‘’nieuwe leven’’ begon, stond hij in een kille duistere metalen box. Het enige wat hij zich kan herinneren is dat hij Thomas wordt genoemd, verder lijkt zijn geheugen volledig te zijn gewist. Nadat de box waarin Thomas zit na een lange rit met een schok tot stilstand komt, hoort hij boven zich geluid. Het zijn de jongens van de Laar, die hem uit de box omhoog helpen. Het lijken allemaal jonge jongens te zijn rond het begin van de puberteit. De grote ruimte waar Thomas terecht komt, wordt de Laar genoemd. Het is een bizarre plek die rondom ingesloten is door vier reusachtige muren van grijze steen. Thomas zit vol met vragen, maar er is geen tijd om deze te stellen. Dit eerste gedeelte van het boek roept ook bij de lezer veel vragen op, eigenlijk dezelfde vragen waarmee Thomas ook in zijn hoofd zit. Hierdoor wil je het boek snel verder lezen, om achter antwoorden te komen.

Love, Simon/ Simon versus de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertelli
Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens. Maar dat hoeft niet iedereen te weten. Als een e-mail van hem aan ene Blue in verkeerde handen valt, wordt hij gechanteerd door een klasgenoot. Het leven wordt steeds ingewikkelder en Simon zal uit de kast moeten komen voordat hij eruit wordt geduwd. Maar hoe doet hij dat zonder zichzelf en zijn vrienden in verlegenheid te brengen? En zonder zijn kans te verknallen bij de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit?

Top 5 boeken om te lezen op het strand
Wat is er heerlijker dan zonnen, genieten van de zee en een strandboek lezen? Wel, niets dus. Als je geen inspiratie hebt voor heerlijke strandboeken, raden wij deze 5 titels aan:

De Royals – Erin Watt
Zoals je hierboven al kon lezen, zijn De Royals heerlijke feelgood-boeken die stiekem geschikt zijn voor elke gelegenheid. Of je nu op het strand ligt of gewoon thuis bent, je zal kunnen genieten van uren leesplezier met deze serie.

Schildpadden tot in het oneindige – John Green
‘Natuurlijk kwam er ook wat romantiek voor in dit boek, maar voor mijn gevoel lag dat meer op de achtergrond. Wat mij betreft is dat een goede keuze geweest, omdat daardoor andere elementen beter tot hun recht kwamen. Romantiek is naar mijn mening meestal iets dat alles overheerst in een boek Om tot een conclusie te komen, ik vond het een geweldig boek. Als je van speuren, diepe gedachten en een vleugje romantiek houdt, denk ik dat dit ook iets voor jou is.’
Als we Ilse mogen geloven is dit boek echt een topper!

Gebrek is een groot woord – Nina Polak
Nynke ‘Skip’ Nauta is al zeven jaar op zee als het verleden plotseling voor haar neus staat, zomaar, in de jachthaven van Cannes: het echtpaar Zeno en hun briljante puberzoon, Juda. De enthousiaste Zeno’s hebben al eens eerder goed gezorgd voor Skip en ze nodigen haar uit om een zomer door te brengen in hun tuinhuis in Amsterdam.
Schoorvoetend accepteert Skip de uitnodiging en reist terug naar Nederland. Ze treft een stad en een gezin aan waaraan de tijdgeest knaagt. In de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam valt bovendien niet te ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd om Skip de tragedie in te trekken. De heldin heeft zich altijd met succes verzet tegen de rollen die haar werden opgedrongen, maar nu zal ze haar buitenstaanderschap opnieuw moeten overdenken. Kan een balling eigenlijk ooit nog thuis zijn?
Gebrek is een groot woord is een roman over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid. Een boek over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit.

Café Zon & Zee – Jenny Colgan
Flora moet voor haar werk als juridisch medewerker tijdelijk haar anonieme leven in Londen verruilen voor het eiland Mure, waar ze is geboren en opgegroeid. Dit ziet ze niet direct zitten: ze is er zomaar weggegaan en de eilandbewoners hebben daar zo hun mening over, terugkeren is niet iets wat ze snel wilde doen.
Met haar baas Joël probeert ze een rijke cliënt binnen te halen die een windmolenpark tegen wil gaan dat op zijn terrein terecht moet komen.
Eenmaal ter plaatse is er meer te doen dan alleen haar werk. Wanneer Flora bij haar familie aankomt, blijkt dat het niet heel goed gaat met haar vader en drie broers.

Piece of Kate – Emily Lichthart
Piece of Kate
 is een heerlijke vlotte en luchtige summer read. Kate solliciteert zich suf, maar wordt nergens aangenomen. Dan besluit ze haar passie voor bakken te gebruiken om toch de rekeningen te kunnen betalen. Met behulp van een vriend maakt ze een website, die meteen viral gaat en opgepikt wordt in medialand. Vanaf dan raakt het leven van Kate in een woeste stroomversnelling. Uiteraard speelt ook de liefde een rol, vertolkt door Tom, een wat warrige charmante architect en Richard een vlotte jongen uit de mediawereld.

Top 5 boeken voor bij het kampvuur om lekker te griezelen
Kan jij ook zo genieten van een spannend verhaal of een enge thriller? Dan ga je al deze boeken meteen aan je lijstje kunnen toevoegen.

De eliminatie – Danielle Bakhuis
‘De ontknoping zag ik niet aankomen, sterker nog: misschien wilde ik het wel niet weten. Ik wilde sneller dan snel lezen, maar toch ook weer niets overslaan, want anders zou ik iets missen. Dit is een boek wat je meesleept en echt aan je vreet: want wat doet het met een mens als je binnen een bepaalde tijd de helft moet vermoorden? En als je het er wel levend vanaf brengt, hoe ziet je leven er daarna uit?
Ik ben onder de indruk van dit zenuwslopende en af en toe beklemmende verhaal, wat een boek! Mijn complimenten. Voor 100% het lezen waard!’ Irene is helemaal fan!

Ragdoll – Daniel Cole
‘Het eerste wat me opviel aan Ragdoll was de bijzondere vormgeving van het boek. Wanneer het boek rechtop staat lopen er horizontale bloedrode lijnen over de geribbelde rug. Nadat ik de uiterlijke verschijning voldoende bewonderd had las ik de achterkant. Zes slachtoffers, in stukken gezaagd en op gruwelijke wijze aan elkaar genaaid om één geheel te vormen. De verschrikkingen houden hiermee echter niet op. Zes namen staan nog op zijn lijst en de politie heeft steeds slechts enkele dagen om een manier te vinden om de moorden te voorkomen… De rillingen liepen over mijn rug toen ik de achterkant van Ragdoll las. Ik lees niet vaak thrillers maar Ragdoll maakte zo’n indruk op me dat ik het wel moest lezen en gelukkig werd ik niet teleurgesteld’, zegt Christa in haar recensie.

Het vorige meisje – J.P. Delaney
Om te ontsnappen aan de vreselijke gebeurtenis die haar leven tekent, besluit Jane te verhuizen. Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe woonplaats komt ze een heel bijzonder huis tegen in Folgate Street. Ze wordt meteen verliefd op het aparte gebouw en heeft haar oog laten vallen op de beroemde architect ervan. Bij de huurovereenkomst horen een aantal vreemde regels: boeken, foto’s en persoonlijke eigendommen zijn niet toegestaan. Maar om haar ellende te vergeten en de charmante architect beter te leren kennen, besluit ze akkoord te gaan. Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Zonder dat ze het weet, stort ze zich in een gevaarlijke zoektocht om te achterhalen wat er precies met Emma is gebeurd. Hierdoor volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen en ervaart ze dezelfde angsten als het vorige meisje…

Lieve Amy – Helen Callaghan
Het verhaal begint met een scene waarin we lezen dat de vijftienjarige Katie wegloopt van huis na een ruzie met haar stiefvader. En het onvermijdbare gebeurt: ze wordt ontvoerd. Daarna gaan we over naar een ander personage, Margot Lewis. Zij is leerkracht Klassieke talen op de school waar Katie les volgt. In haar vrije tijd schrijft Margot de rubriek ‘Lieve Amy’ in de lokale krant. Hierin geeft ze antwoord op lezersvragen onder de naam Amy. Niet lang na de verdwijning van Katie krijgt Margot een vreemde brief. De brief is geschreven door Bethan Avery, een meisje dat 20 jaar geleden vermist raakte en nooit teruggevonden werd. Eerst denkt Margot dat het om een grap gaat, maar het blijft niet bij deze ene brief. Margot komt in contact met Martin Forrester, een criminoloog, en samen starten ze hun zoektocht naar Bethan, en zo mogelijk ook Katie.

Het Noordwater – Ian McGuire
Maak kennis met Henry Drax, harpoenier, walvisvaarder, onmens en moordenaar. Niet iemand die je in het echt ooit tegen zou willen komen, maar als slechterik en een van de hoofdpersonen in de roman doet hij het geweldig. McGuire beschrijft Drax tot in detail, van zijn uiterlijk tot zijn geur. Zó gedetailleerd dat de rotte walm van de man bijna van de pagina’s afkomt.
Patrick Sumner, een voormalig legerarts, zoekt een nieuwe baan. Kieskeurig is hij niet. Zolang het maar wat geld opbrengt en hij zo ver mogelijk weg kan van Engeland en, als het even kan, zo ver mogelijk weg van zichzelf. Dat Sumner een man is met veel innerlijke demonen is meteen duidelijk. McGuire geeft echter maar langzaam en mondjesmaat prijs waarom Sumner zo getroebleerd is.
Drax en Sumner komen op dezelfde walvisvaarder terecht. Sumner weet meteen wat Drax voor man is. Drax weet dat Sumner het weet en maalt daar niet om.
Eenmaal aangekomen bij de Poolcirkel -inmiddels zijn de nodige onsmakelijke perikelen de revue gepasseerd- gaat het pas echt mis aan boord. Zonder te veel te willen spoilen, naast de verhaallijnen van Drax en Sumner speelt nog een andere onfrisse verhaallijn. Hierin spelen de kapitein van het schip en de reder de hoofdrol.

No Comments

Post a Comment