Op haar zesentwintigste verjaardag besluit Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en haar stiefvader Las. Las is terminaal ziek, en Noor kan de confrontatie met hen en met haar jeugd niet meer uit de weg gaan. Anne-Fleur van der Heiden schetst op trefzekere wijze een wereld waarin drugs en onvoorspelbaarheid de dienst uitmaken.

Anne-Fleur van der Heiden is in 1987 geboren in Rotterdam. Met een diploma van de Hoge Hotelschool Maastricht op zak, haalde ze in 2013 de selectie voor de Schrijversvakschool Amsterdam. Publicaties zijn te vinden bij De Optimist, bloemlezingen van de Turing Gedichtenwedstrijd en De Revisor. Op 19 januari 2018 verscheen haar debuutroman Klaproos bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Klaproos schetst een wereld waarin drugs en onvoorspelbaarheid de boventoon voeren en is een eerbetoon aan ouders aan de rand van de samenleving.

Dat Klaproos Anne-Feur van der Heiden haar eerste boek is, merk je terwijl je het aan het lezen bent. Ik kan niet zeggen dat het geen goed boek is, maar persoonlijk vind ik het ook geen aanrader. Ik hou ervan als een boek me kan blijven boeien, als de schrijfstijl ervoor zorgt dat ik ook nog dat volgende hoofdstuk wil lezen, maar dat mis ik in dit boek. Het thema spreekt me ook niet honderd procent aan, maar voor lezers die wel graag lezen over jongeren die met een moeilijke jeugd, waarbij drugs en een terminale ziekte een belangrijke rol spelen, kan het wel een interessant boek zijn. Als lezer krijg je namelijk een zicht op al de problemen die alcohol- en drugsverslaafden tegenkomen. De moeder en stiefvader van Noor doen er alles aan om een beetje geld samen te krijgen; van prostitutie tot oude kranten verkopen aan de Lidl. De schrijfster wil je ook meegeven hoe moeilijk het als verslaafde is, om af te kicken, en de strijd die je als kind moet leveren om uit dit milieu te blijven. Overal ligt het op de loer en vrienden laten je vallen.

Klaproos neemt je mee naar de jeugd van Noor. De verhalen wisselen zich af tussen het heden en het verleden. De schrijfster heeft ervoor gezorgd dat je na het lezen van enkele zinnen wel weet of het hoofdstuk over het heden of over het verleden van Noor gaat. Dat vind ik een pluspunt.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Klaproos/Anne-Fleur van der Heiden/Uitgeverij Nieuw Amsterdam/2018/176 blz./ISBN 9789046822883

No Comments

Post a Comment