Everless is een boek dat flink werd gehypet. Iedereen had het erover. Je zag het overal op Instagram, het zat in boekenboxen en er werden leesclubs rondom dit boek georganiseerd, waaronder op de boekensite Hebban. Is dit boek al dat enthousiasme wel waard? Dat probeerde ik te ontdekken door dit het te lezen. Na het lezen kan ik zeggen, Everless is die hype meer dan waard.

Het feit dat in Sempera tijd in je bloed zit en je het kunt omzetten in geld door jezelf te laten bloeden, klinkt nogal luguber, maar maakt Everless erg origineel. Deze bloedmunten kan je oplossen in een drankje en het opdrinken waardoor je meer tijd hebt en dus langer kan leven. Rijken, bijvoorbeeld de koningin van Sempera, kunnen in tegenstelling tot armen dus wel honderden jaren leven.

Jules en haar vader zijn arm. Omdat de tijd van haar vader bijna op is, gaat ze naar Everless om te werken en bloedmunten te verdienen. Jules weet echter niet dat ze hiermee heel dicht bij het gevaar komt waartegen haar vader haar altijd al wilde beschermen. Je merkt dat ze sterk en soms wat onzeker is, maar ook weer heel eigenwijs wat haar af en toe in de problemen brengt. Ze lijkt eerlijk gezegd wel op een standaard heldin die je in de meeste YA boeken tegenkomt.

De schrijfstijl van Sara Holland is een enorm pluspunt. Ze schrijft zeer meeslepend, waardoor je jezelf verliest in het verhaal. Voor je het weet zijn er al uren verstreken en heb je het boek bijna uit. De worldbuilding is ook fantastisch. Het land Sempera kent bijvoorbeeld legendes over een tovenares en een alchemist, maar ook over een land waarin de tijd stil heeft gestaan. Dit maakte me ontzettend nieuwsgierig en zorgde ervoor dat het mijn aandacht voortdurend vasthield. Sempera en het landgoed Everless zijn zo geweldig beschreven, het lijkt alsof je er zelf middenin staat.

Het boek zit ook vol met plottwisten. Vooral tegen het einde vliegen de plottwisten om je oren en laten je met open mond achter. Ik vind het geweldig dat Sara Holland echt gewaagde keuzes durft te maken.

Ik heb zeker genoten van Everless. Ik was gedurende het hele boek razend enthousiast en bleef steeds maar verder lezen. Het is spannend, zit vol met plottwisten en is zeer meeslepend geschreven. Een aanrader voor de lezers die van fantasy houden!

Mijn naam is Tina en ik ben 22 jaar. Momenteel studeer ik aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mijn hobby is uiteraard het lezen van boeken, maar daarnaast speel ik ook graag gitaar. In mijn vrije tijd hou ik verder ook mijn boekenblog Awesomebookloverblog bij waarop ik recensies van gelezen boeken en andere bookish posts plaats. Ik lees vooral Young Adult, maar af en toe lees ik ook weleens een thriller of een roman. Mijn favoriete genres zijn fantasy en contemporary.

Everless/Sara Holland/vertaling Aimee Warmerdam/Blossom Books/2018/293 blz./
ISBN 9789463491341

No Comments

Post a Comment