En ze was van Alison Gaylin vertelt het verhaal van Brenna Spector, gespecialiseerd in het opsporen van verdwenen personen. Brenna heeft een neurologische afwijking waardoor ze niets kan vergeten. Zo zal ze nooit kunnen vergeten hoe haar zus een auto instapte en nooit terugkeerde. Dat is dan ook haar drijfveer om andere vermisten wél weer thuis te brengen. Wanneer ze terugkeert naar het dorp waar elf jaar eerder de zesjarige Iris Neff verdween, moet en zal ze het mysterie ontrafelen.

Ik las dit boek enkele maanden geleden, toen ik nog lekker veel tijd had om boeken te lezen. Al vanaf het moment dat ik het boek zag liggen in de boekhandel, was ik geïntrigeerd door Brenna’s aandoening (alles wat met hersenen te maken heeft, interesseert me ontzettend). Ook de titel, die erg mysterieus aandoet, haalde me over om het boek te kopen. Ik vond het boek echt een enorm leuke aanwinst voor mijn boekenkast en kon niet wachten om te beginnen met lezen.

Het was een enorm vlot boek, dat erg aangenaam las. Brenna als hoofdpersonage staat er echt. Ze is een sterke vrouw, die weet wat ze wil en dat voel je doorheen de hele roman. Hoera voor dit feminisme! Gaylins schrijfstijl toont de lezer enkele pareltjes van zinnen en verder weet de schrijfster met enkele woorden de spanning torenhoog te bouwen.

Hier en daar voelden de dialogen wat oppervlakkig aan, vooral in interacties tussen Brenna en haar assistent. Ook stoorde het mij dat er zoveel spanning hangt rond het verdwijnen van haar zus, maar dat dit weinig tot niet tot uiting komt in het boek. Gelukkig zijn er nog de vervolgverhalen In het donker  en Blijf bij me​ om dat mysterie verder te ontrafelen. Een ander aspect dat me wat teleurstelde, was de oppervlakkigheid van Brenna’s aandoening. Er wordt weinig tekst en uitleg bij gegeven, terwijl dit een steunpilaar had moeten zijn in het verhaal.

Ik vond het dus echt wel een aanrader, al hoop ik dat de volgende delen in de Brenna Spector-trilogie net dat tikkeltje dieper graven in Brenna’s hoofd en herinneringen. Als losstaand verhaal was dit dan ook een goed detectiveverhaal, maar ik heb honger naar meer. Hopelijk kan ik met Into the Dark en Stay With Me dan ook genieten van een heerlijk hoofdgerecht én dessert.

Ik ben Sofie, 20 jaar en ik studeer Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven. Niet verwonderlijk dus dat ik geïntrigeerd ben door alles wat met letters en woorden te maken heeft. Ik sta open voor alle genres, vooral thrillers en historische fictie spreken me erg aan. Zolang ik maar kan verdwalen tussen de pagina’s van een boek ben ik tevreden…

En ze was / Alison Gaylin / vertaling door Martin Jansen in de Wal / Meulenhoff Boekerij / 2015 / 331 pagina’s / 978 90 225 7190 3

No Comments

Post a Comment