Alice Hart, een jong meisje van negen met een idee, een heel gevaarlijk idee: hoe zou ze haar vader in brand kunnen steken?

Het verhaal van Alice hart heeft al meteen een heftig begin dat toch niet is wat het lijkt. Het boek gaat over een meisje dat te kampen heeft met problemen thuis. Haar vader, Clem, heeft geen makkelijk karakter en toont regelmatig fysiek geweld tegenover zijn zwangere vrouw en kind als zijn jaloezie naar boven komt. Alice ziet dit allemaal en weet niet wat te denken. Tot ze op een dag een boek over vuur vindt. In dit boek leest ze dat vuur de dingen kan veranderen, dat het gebruikt wordt om het verleden af te sluiten en te beginnen aan iets nieuws. Ze vraagt zich af of vuur dit ook met haar vader kan doen; of het het slechte uit hem kan doen verdwijnen. Hoe onschuldig haar bedoeling ook is, het zal grote gevolgen hebben op de rest van haar leven, zonder dat ze het zelf beseft. Wanneer Alice op een dag ongewild het huis in brand steekt, gebeurt het onherroepelijke: ze verliest haar ouders, haar dierbare hondje, en haar thuis. Een moment in haar jeugd die de rest van haar leven zal veranderen en haar zal leiden naar avontuur en mysterie.

Dit heftige begin van het verhaal geeft je als lezer meteen het gevoel dat Het verhaal van Alice Hart geen gewone roman is. Het zet aan tot nieuwsgierigheid en blaast je meteen van je sokken. Dit gevoel blijf je als lezer behouden doorheen het boek. Er gebeuren op verschillende momenten spannende dingen die je wakker houden, vooral door de sterke karakters van de personages. De angst die Alice soms voelt gaat echt over op de lezer waardoor je mee in het verhaal duikt.

Wat ik vooral zo leuk vond aan deze roman is dat het verteld wordt aan de hand van bloemen. Bloemen zijn de leidraad door het verhaal en spelen een belangrijke rol in Alice’ familie. De schrijfster heeft aan elk hoofdstuk een specifieke bloem gekoppeld, die terugkomt in het verhaal. Bij het begin van elk hoofdstuk staat de naam van de bloem met wat informatie en wat de naam van de bloem betekent in Alice’ familie. Hier staat ook telkens een mooie tekening van de bloem bij. Persoonlijk vind ik dit een leuke bijdrage die zorgt voor een originele toets. Tevens zie je ook een aantal van deze bloemen terugkomen op de cover die, het mag gezegd worden, ronduit prachtig is.

Ook zeer positief was de omgeving waarin de roman zich afspeelt. Alice’ leven speelt zich af in het mooie Australië op de meest surrealistische paradijzen op aarde. Het verhaal gaat over van een dorpje aan de kust, naar een reusachtige bloemenplantage om te eindigen in een nationaal park die de basis is van een krater gevuld met bloemen. Deze magische omgevingen zijn voor mij het grootste pluspunt aan het boek van Holly Ringland.

Qua schrijfstijl bleef ik als lezer soms zitten met een dubbel gevoel. Het is wonderlijk mooi hoe Holly Ringland de verbeelding en gedachtegang van een jong meisje weet te beschrijven. Je kijkt echt via haar standpunt naar de gebeurtenissen en begrijpt zo beter hoe alles eruit ziet door de ogen van een kind. Ook worden er doorheen het verhaal mooie metaforen gebruikt die je versteld doen staan. Dit vond ik echter niet terug in het hele verhaal. Soms vond ik het verhaal wat te makkelijk verteld (in de Nederlandse versie dan toch) en doordat je soms zo’n mooie bewoording leest wil je dit vaker zien terugkomen. Doordat het verhaal en de mysteries soms te makkelijk worden verteld gaat af en toe een deel van de spanning verloren. Ook komen er bepaalde zaken herhaaldelijk voor in de verhaallijn, wat ik als lezer af en toe een beetje té veel van hetzelfde vond.

Om te besluiten vind ik het boek ondanks de kleine minpunten een aanrader. Het is een perfecte roman om te lezen in de lente of zomer en zal je zeker niet teleurgesteld achterlaten.

Deze recensie is geschreven door Suzanne Patteet, 20-jarige studente Financie- en Verzekeringswezen uit Wezemaal (België).

Het verhaal van Alice Hart/Holly Ringland/vertaling Karien Gommers/Uitgeverij Luitingh-Sijthoff/ 2018/416 blz./ISBN: 978 90 245 7763 7

 

No Comments

Post a Comment