Louise is normaal. Ze krijgt met moeite genoeg geld bij elkaar om haar huur te betalen in New York, werkt als barista en geeft bijles om genoeg te verdienen. Naast blut is ze ook moe, zoals elk werkende mens in de grootstad. Haar droom was om schrijfster te worden, groots en bekend, maar voorlopig lijkt daar niet veel van terecht te komen. Tot ze Lavinia ontmoet. Lavinia is alles wat Louise wil zijn: mooi, rijk en excentriek. Operabezoekjes, openingsfeestjes en recepties zijn dagelijkse kost. En laat dat nu exact zijn wat Louise ook wil. Ze zal alles – maar dan ook alles – doen om het te krijgen.

De auteur klaagt de problematiek van social media aan in een sluw vormgegeven thriller.

Dit boek trekt onmiddellijk de aandacht van de lezer dankzij de opvallende en aantrekkelijke cover. Bij de juiste lichtinval schittert hij prachtig. De verteller komt af en toe tussen in het verhaal. Met een gepast grapje of een rake opmerking zorgt hij voor een bekritiserende toon die past bij dit boek. We beleven het verhaal via Louise en zien hoe zij omgaat met bepaalde situaties en wat haar visie op de zaken is. Lavinia zet haar leven volledig op zijn kop door te zijn wie ze is: open, direct en intens. Soms té intens. Langzaam maar zeker komt Louise erachter dat Lavinia een vergiftigd geschenk is en dat het verhaal en het beeld dat ontstaat via social media over hen niet meer veranderd kan worden. Ze kan Lavinia en haar aandacht en liefde niet loslaten want dat betekent dat ze terug wordt wie ze eerst was: een nietszeggend iemand.

Dit boek lijkt in het begin eenvoudig, doorsnee en gewoon. Maar langzaam, bladzijde per bladzijde, heeft de lezer door dat Lavinia een web spant en dat Louise meer en meer wordt opgeslokt door de wereld van Lavinia. Het ene leugentje na het andere volgt snel en Louise raakt verstrikt in een leugen die niet meer lijkt op de werkelijkheid. Doordat de lezer zoveel vragen heeft en ziet dat Louise steeds vaster komt te zitten in haar eigen leugens, leest dit boek enorm vlot. Je kan het boek niet wegleggen zonder te weten hoe het verder gaat. Hoewel de auteur op het einde een beetje teveel wil laten gebeuren op de laatste pagina’s. Dit zorgt voor een overdaad aan actie waardoor de spanning een beetje verdwijnt. Toch heb ik dit boek in een ruk uitgelezen.

Social creature is een sluwe thriller die de lezer langzaam maar zeker doet inzien wat de gevaren zijn van social media en het creëren van een eigen werkelijkheid. Burton schreef een thriller die op het eerste zicht een gewone roman lijkt over een bijzondere vriendschap, maar zich al snel ontpopt tot een rollercoaster aan gebeurtenissen zonder de lezer te vervelen.

Social Creature / Tara Isabella Burton / Vertaald door Lette Vos / 2018 / De Geus / 302 blz. / ISBN 9789044539998

No Comments

Post a Comment