Vonk verteld het verhaal van het beroemde ballet danspaar Nikolaj en Mischa. In het huis waar ze tijdelijk wonen breekt een brand uit. Zware verwondingen betekenen het einde van hun carrières. Het stel komt lijnrecht tegenover elkaar te staan als uit onderzoek blijkt dat de brand is aangestoken. Beiden doen er alles aan om de schuld in elkaars schoenen te schuiven. Leugens en waarheid zijn steeds moeilijker te onderscheiden. Wie spreekt de waarheid?

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die het heden en verleden beschrijven van Nikolaj en Mischa.  Door flashbacks krijg je een beeld van hun relatie en hun levens als dansers. Doordat beide dansers een andere kijk hebben op hun leven en er langzaam leugens insluipen word je heen en weer geslingerd tussen beide personages. Sommige flashbacks stopten ook middenin een scène waardoor je zelf een mening of afloop in je hoofd kreeg. Als 50 bladzijdes verder de afloop toch anders bleek te zijn moest je alles weer bijstellen.

De grote tijdsverschillen zorgen er soms ook voor dat het af en toe een beetje verwarrend was wat er wanneer gebeurde. Hoe de situatie tussen Ikolaj en Mischa escaleerde bleef mij het hele boek verbazen. Van droom danspaar naar twee mensen waar niets meer van over is en waarvan het leven geruïneerd is. Door de verschillende wendingen in het boek was het verhaal heel boeiend waardoor ik maar door wilde blijven lezen.

De thema’s onzekerheid, jaloezie en angst waren een leidraad door het hele boek. Ook vragen waar dansers in het algemeen mee zitten kwamen aan bod. Wat als ik straks niet meer kan dansen door leeftijd of blessures?

“Een kind is zo kwetsbaar. Een dans heeft geen oordeel, kan niet gekwetst worden, maakt geen ruzie met je, kijkt je niet verwijtend aan.’

Uitspraken geven een indruk over de onzekerheid van beide dansers. Dans was de enige constante in hun leven. Door het hebben van kinderen voelde Nikolaj zich heel kwetsbaar en had hij moeite om zich te binden.

Wat ik erg goed vind is dat er veel kennis is over de balletwereld. Als danser zit ik er zelf namelijk middenin. Toen ik begon met lezen dacht ik zelfs dat het een waargebeurd verhaal was omdat alles zo gedetailleerd is geschreven. Wat een beetje tegenviel is de kaft. De titel en flaptekst trokken gelijk mijn aandacht. De foto van de 2 spitzen passen hier helaas niet bij. Het boek gaat namelijk over de professionele balletwereld, maar de voeten op de cover zeggen het tegenovergestelde. De linten van de spitzen zijn namelijk niet goed gestrikt en het meisje staat ook niet correct op haar spitzen.

Ik ben Esmée en ik ben 18 jaar. Ik studeer voor balletdocente bij The Royal Academy of Dance. Ook geef ik ballet en moderne dans op een balletschool in Soest. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

Vonk/Anita Terpstra/Uitgeverij Cargo/2018/285 blz./IBSN 9789403118802

No Comments

Post a Comment