Als je op deze site kijkt zul je wel van boeken houden (anders moet je misschien een andere site bezoeken). Daarin ben je niet de enige: Juliette heeft precies hetzelfde gevoel. In het leventje van de hoofdpersoon van dit boek, dat zich altijd vlakbij haar ouderlijk huis heeft afgespeeld, zijn boeken haar enige ontsnapping. Haar enige bron van avontuur. Dit eindigt als ze de boekenwinkel van Soliman vindt. Hij en zijn dochter zijn haar eerste aanraking met mysterie, avontuur, en spanning. Door deze verandering in haar leven komt ze echter tot ontdekkingen over zichzelf die haar hele wereld op zijn kop zullen zetten.

Ondanks de geringe dikte van het boek weet Féret-Fleury een flink verhaal te verwerken in Juliette of het geluk van boeken. Ze schuwt heftige onderwerpen niet. Dit maakt het boek zeer emotioneel, maar eigenlijk vind ik dat de schrijfster deze heftige onderwerpen beter uit had kunnen werken. Voor mij werden bepaalde gebeurtenissen nogal snel geïntroduceerd en vervolgens ook weer snel vergeten, terwijl het realistischer geweest was als ze iets meer aandacht gekregen hadden. Ik heb me meermalen gestoord aan die oppervlakkigheid.

Desondanks vond ik het overkoepelende thema van het boek wel ontzettend leuk. Het principe van ‘bookcrossers’, die het juiste boek geven aan de juiste persoon, is inspirerend en vormt een fantastische basis voor een boek. Deze rode draad komt goed tot zijn recht en dat vond ik een heel mooi onderdeel van het verhaal. Dat dit zo mooi was, kwam vooral door de manier waarop de schrijfster deze taak van Juliette zo goed wist te combineren met het dagelijkse leven van Juliette en de personages die we al eerder in het verhaal waren tegengekomen. Zo vormde het boek een geheel.

Als boekenliefhebber had ik veel zin in het lezen van dit boek. Ik hoopte me te kunnen identificeren met een personage dat zoveel van boeken hield dat ze haar leven eraan wilde besteden. Deze hoop is maar deels vervuld. Aan de ene kant kon ik me goed vinden in haar liefde voor boeken, maar aan de andere kant stond haar karakter zo ver van het mijne af dat die herkenning een beetje wegviel. Dit vond ik jammer, maar is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van het persoon en hoeft dus niet voor alle lezers te gelden.

Al met al vind ik Juliette of het geluk van boeken een interessant boek met een ontzettend mooie boodschap. Zoek je naar emotionele diepgang, dan is dit misschien niet het boek voor jou, maar dit is het perfecte boek om eens lekker bij weg te dromen als je even een middagje hebt om uit te rusten.

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de vijfde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockingbird, Tess of the d’Urbervilles en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

Juliette of het geluk van boeken/Christine Féret-Fleury/vertaling Angela Knotter/HarperCollins/2018/171 blz./ISBN: 9789402701524

 

No Comments

Post a Comment