Wanneer rechercheur Johan Pieters te horen krijgt dat zijn trouwe collega met pensioen gaat, is hij daar niet zo blij mee. En het wordt voor hem alleen maar erger als hij erachter komt dat de vervangster van één van zijn beste vrienden een 26-jarige vrouw is die net uit de schoolbanken komt. De jonge Sophie krijgt meteen de kans om zich te bewijzen als het vermoorde lichaam van een 21-jarige vrouw wordt teruggevonden in het park van Haacht. En niet veel later volgt er nog een lichaam…

Dubbelleven bevat bijna elementen die een goede politiethriller moet bevatten: een verandering binnen het leven van een rechercheur (in dit geval verliest meneer de macho zijn collega en komt er een vrouw in zijn plaats), een moord en een voorlopig onbekende dader en motief. De auteur weet de spanning er vanaf de eerste pagina’s in te brengen en zorgt ervoor dat de lezer doorheen het verhaal slechts kleine stukjes informatie krijgt zodat hij nieuwsgierig blijft naar de verdere ontwikkelingen.

Hoewel er een heel aantal personages de revue passeren, blijft het overzicht bewaard en raakt de lezer de rode draad niet kwijt. Enkel bij het overlopen van de plaatselijke straatnamen gaat er vaak geen belletje rinkelen als de streek niet bekend is bij de lezer en dat zorgt soms voor een kleine dosis ergernis. De hele opsommingen aan plaatsen en straten leiden de lezer af van de kern van het verhaal en dat is in dit verhaal zeer jammer.

Wanneer de moordzaak zijn hoogtepunt nadert en veel ingewikkelder blijkt te zijn dan gedacht, beseft de lezer hoe vaak hij op het verkeerde been werd gezet door de auteur en zijn personages. En dat is exact het gevoel dat je als lezer wil ervaren bij het lezen van een politiethriller. De verhaallijn van de verschillende verdachten zorgt ervoor dat de lezer heel wat informatie kan verzamelen over de zaak, maar net niet kan achterhalen waar de link nu precies ligt. Dat houdt het zeer boeiend.

De enige echte misser in Dubbelleven is het clichématige einde. Het opvoeren van een macho rechercheur was al een gewaagde zet, zeker omdat hij gezelschap krijgt van een mooie, jonge dame die opeens zijn collega blijkt te worden. Helaas doet het einde nog een schepje bovenop dit clichébeeld en dat doet het verhaal toch een beetje teniet.

Dubbelleven is een goede politiethriller die de lezer op het verkeerde been durft te zetten en uiteindelijk een zaak blootlegt die je niet ziet aankomen. Helaas heeft het einde hier geen enkele bijdrage aan geleverd en is daar nog verbetering nodig. Toch blijft het een boek om van te genieten.

Dubbelleven / Tom Bergs / 2016 / Mira loves books / 220 blz. / ISBN 9789082288261

No Comments

Post a Comment