Sam Berger is een voormalig rechercheur van de Zweedse politie. Na een bloedstollend avontuur dat ervoor zorgde dat hij moest samenwerken met Molly Blom, is Sam in een instelling terechtgekomen. Hij is alles kwijt: zijn geheugen, zijn familie en Molly. Verward gaat hij op zoek naar iets wat hij herkent. Uiteindelijk vinden Molly en Sam elkaar terug, maar de omstandigheden zijn slechter dan ooit. Beide worden gezocht door de Zweedse geheime dienst én de politie. Intussen worden ze geconfronteerd met een moord, die hen leidt naar een oude zaak van Sam. Hoe kan iemand die gevangen zit een moord plegen? Of is de verkeerde persoon achter tralies gezet?

Arne Dahl heeft het erg slim aangepakt. Achterland is namelijk het tweede deel in de Berger & Blomreeks. Het zou dus voor de lezer heel verwarrend kunnen zijn om het tweede deel als een losstaand deel te lezen, maar niets is minder waar. Hoofdpersoon Sam Berger heeft zijn geheugen verloren aan het begin van het verhaal. Zijn partner Molly Blom vertelt in vlagen aan Sam wat er is gebeurd, waardoor de lezer precies weet wat hij moet weten om het verhaal te begrijpen. Voor lezers die het eerste deel al hebben gelezen voelt deze korte herhaling niet vervelend, omdat het op een heel natuurlijke manier en in verschillende stukjes verteld wordt.

Aan het begin van het boek wordt de lezer meteen in het diepe gegooid. De lezer krijgt een brief te lezen van een gestoorde vrouw die erg van complottheorieën  houdt. Deze brief is erg eigenaardig en gericht aan de waarnemend commissaris van de Nationale Operationele Afdeling van de Zweedse politie. Hier begint het mysterie van Achterland…

Het is duidelijk dat Arne Dahl een ervaren schrijver is. De verhaallijn zit goed in elkaar en de lezer begrijpt naarmate het boek vordert steeds meer de acties van de personages. Molly en Sam gaan op jacht naar een moordenaar, terwijl zij zelf gezocht worden. Deze ironie zorgt ervoor dat Arne Dahl de mogelijkheid kreeg om een claustrofobische wereld te creëren, die de lezer ertoe dwingt om door te lezen.

Het enige storende aan Achterland is dat de theorieën van Molly en Sam veel verraden over het verdere verloop van het verhaal. Het was beter geweest om de lezer zelf na te laten denken en te laten speculeren over de dader en het motief. Al met al is Achterland van Arne Dahl een goede Scandinavische thriller. De personages hebben dynamische relaties met elkaar, omdat ze allemaal op een bepaald gebied een ontwikkeling doormaken. Achterland heeft de juiste personages, de juiste hoeveelheid spanning en de juiste hoeveelheid mysterie!

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

Achterland /Arne Dahl/Vertaling Ron Bezemer/Uitgeverij De Geus/ 2017/ 355 / ISBN 978 90 445 3774 1 NUR 305

No Comments

Post a Comment