Roos leeft voor de buitenwereld een gelukkig leven samen met haar nuchtere man Emiel en dochtertje Tirza. Als lerares van een basisschool vindt ze het belangrijk om haar eigen leven te leiden hoewel Emile het daar niet mee eens is. Roos ervaart de liefde die Emiel voor haar voelt soms als claimen. Dit verandert wanneer er een beeldschone buitenlandse au-pair, Adinda, in huis wordt genomen om voor Tirza te zorgen. Emiel besteedt enorm veel aandacht aan Adinda en Roos wordt daar wat achterdochtig van. Ze twijfelt zelfs of Emiel haar nog wel trouw is.

Wanneer op een dag Tirza wordt ontvoerd, staat de wereld van Roos en Emile op zijn kop. Waarom zou Tirza ontvoerd zijn? Heeft dit te maken met het goedlopende bedrijf van Emile : Snip Security?,  want verder hebben zij geen vijanden. Alleen Roos kan door zichzelf in gevaar te brengen, haar dochtertje redden.

Bij de start van het boek word je als lezer direct in het verhaal gezogen omdat het zo mysterieus begint. Ook vond ik dat de gedachtegang van de personages erg realistisch en menselijk was. Precies zoals ze in het echte leven ook denken en doen. In mijn beleving komen in veel andere boeken personen zomaar op de oplossing van een probleem. In “Over en Uit” volgen de stappen elkaar in logische volgorde op.

Er zijn eigenlijk maar vier hoofdpersonen in dit boek. Deze personen worden met heel veel kleine en specifieke details beschreven, waardoor je als lezer een goed beeld van de karakters en ook het uiterlijk van deze mensen kunt vormen.

De verhaallijn zet je als lezer op bepaalde momenten op het verkeerde spoor. Wanneer je denkt dat je de afloop van het verhaal weet, is er 99% kans dat dit fout is. Zelfs de laatste woorden van het boek hadden dit effect.

Dit boek is voor zowel young adults als volwassenen prima te lezen. De taal is prettig zonder heel lastige woorden. Enige negatieve punt was dat bepaalde intieme situaties in detail worden besproken. Dit had voor mij geen extra toegevoegde waarde en daar stoorde ik me eigenlijk ook aan.

De omslag van het boek vind ik niet heel goed bij Over en Uit passen. De grote hobby van de hoofdpersonen is wel het duiken, maar zelf had ik voor de omslag naar iets gezocht dat te maken had met de ontvoering van Tirza, want ook zij vormt een belangrijke schakel in het verhaal.

Over het algemeen vond ik het boek anders dan andere boeken. Veel pluspunten maar ook een paar minpuntjes. Ik kende schrijfster Van de Coolwijk niet en ben positief verrast en zal waarschijnlijk ook andere boeken van haar gaan lezen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 15 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recensenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

Over en uit/Marion van de Coolwijk/Karakter Uitgevers B.V./2018/286 blz./ISBN:9 789045 212678

No Comments

Post a Comment