Het land houdt van stilte speelt zich af in het mooie Groningen. Het landschap speelt een belangrijke rol net als de personages. In het verhaal komen de hoofdpersonen Duurt, Warre en Siebo en Meena voor. Siebo en Meena wonen op een mooie boerderij in Groningen. Zij hebben een gastenkamer waar ze regelmatig gasten ontvangen. Meena runt de bed en breakfast voor gasten die komen en gaan. Siebo zorgt voor de boerderij.

Verder maak je kennis met Duurt, een theatermaker uit Amsterdam. Hij is verhuisd naar Groningen voor een rustiger bestaan. Hij is een duivenmelker, hij houdt de duiven voor zijn plezier. Verder gaat hij op stap met zijn buurvrouw, die onlangs haar man heeft verloren. Zij hebben goede gesprekken in de mooie landschappen. Duurt is ook veel in gedachten, dan denkt hij terug aan zijn oude liefde. Ook vertelt de buurvrouw veel over haar en haar man.

Als laatste komt Warre in het verhaal voor. Hij is te gast bij Siebo en Meena. Hij komt om te genieten van de rust. Hij vindt troost in de landschappen na het overlijden van zijn moeder. Meena zorgt voor hem alsof het haar eigen kind is. Siebo is er op tegen dat Meena zo voor hem zorgt en hij is niet blij met de komst van Warre. Zeker als hij voor langere tijd blijft. Helaas hebben Siebo en Meena zelf geen kinderen.

In het begin vond ik het lastig om in het verhaal te komen, maar dit werd al snel minder. In ieder hoofdstuk maak je kennis een ander personage. In de 35 hoofdstukken worden de drie verschillende verhalen steeds duidelijker. Het zijn drie losse verhalen, die steeds meer op elkaar aan gaan sluiten. De losse eindjes komen bij elkaar. Je leert de personages steeds beter kennen. Ze zijn met elkaar verbonden door hun eigen verhalen. Het gemis staat in het boek centraal, alle personages hebben te maken met verschillende soorten gemis.

Ik vond het een fijn boek om te lezen, tijdens mijn vakantie heb ik het zo uit kunnen lezen. Je gaat helemaal in de verhalen op en alles wordt steeds wat duidelijker.

Debby Gramberg, student aan de Pabo, 23 jaar.

Het land houdt van stilte/Fieke Gosselaar/Ambo|Anthos/2018/196 blz./ISBN 9789026342424

No Comments

Post a Comment