Kate Mosse is al lange tijd een favoriet van me wanneer het aankomt op historische verhalen waarin vaak een familiegeheim of mysterie ten grondslag ligt. Toen Tijden van vuur dan ook op onze snoeplijst stond, wist ik: dit is mijn boek!

Kate Mosse neemt je mee terug naar het Carcassonne van 1562. Een tijd waarin hugenoten in sommige plaatsen in alle rust hun geloof mochten belijden, maar in andere plaatsen zwaar vervolgd werden door de katholieken. De katholieke Minou houdt zich eigenlijk helemaal niet zo bezig met de godsdienststrijd die in haar woonplaats Carcassonne gaande is. Ze heeft het namelijk te druk met de huishouding van haar familie. Sinds haar moeder is overleden, is haar vader Bernard een sombere man geworden die zijn kinderen –Minou, Aimeric en Alis- niet echt meer ziet. Ook zijn boekhandel laat hij door Minou beheren. De tweede hoofdpersoon in dit verhaal is Piet Reydon, een hugenoot. Hij is druk met een geheime missie en weet regelmatig maar net het vege lijf te redden. Uiteraard kruisen zijn pad en dat van Minou. Gooi nog een familiegeheim in de mix, dat Bernard ten koste van alles voor Minou verborgen wilt houden en je hebt een verhaal dat je op het puntje van je stoel houdt tot de laatste bladzijde.

Qua veelheid van personages lijkt Tijden van vuur wel een Shakespeareaans drama, maar gelukkig staat voor in het boek een ‘wie is wie’. Plak daar een post-itje bij en je kunt je verliezen in het verhaal. Geloof me, je leert heel snel wie wie is en uit welke hoek het grootste gevaar komt. De bad guys zijn goed beschreven, maar hadden van mij af en toe iets meer de ruimte mogen krijgen. Het is namelijk niet altijd duidelijk waarom ze precies doen wat ze doen. Het overkoepelende motief is duidelijk, maar wordt niet persoonlijk gemaakt.

IJzersterk zijn ook de beschrijvingen van de historische gebeurtenissen. Je merkt aan alles dat Kate Mosse heel uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de tijd waarin haar roman zich afspeelt. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar je voelt de geschiedenis achter alles. Ook dingen die niet benoemd worden blijken duidelijk uit het verhaal.

Schokkend is het om te lezen hoe intolerant de mens kan zijn. Natuurlijk weet je het, maar je beseft het weer eens extra wanneer je over de wreedheden leest die in naam van het geloof begaan worden. Gelukkig is er ook de hoop die prachtig wordt weergegeven door de mensen die wel tolerant zijn en alles in hun macht doen om deze tolerantie te verspreiden.

Ondanks de heerlijke dikte van de roman, 478 bladzijden, vlieg je er doorheen. Dit is niet alleen door het aangrijpende verhaal, ook de relatief korte hoofdstukken en het wisselende vertelperspectief van Minou en Piet, zorgen voor een vlotte leesbaarheid.

Tijden van vuur was dan ook alles wat ik er van gehoopt had. En wat een fijn nieuws dat Kate Mosse nog meer romans beloofd: romans die zich afspelen in meerdere eeuwen – de 16de tot en met de 19de – en van Frankrijk tot Zuid-Afrika. Ik kan niet wachten!

Tijden van vuur/Kate Mosse/vertaling Merel Leene/Uitgeverij Boekerij/2018/478 blz./ ISBN 9789022583586

No Comments

Post a Comment