Robert Beck droomde zijn hele leven lang van een carrière als muzikant. Uiteindelijk had het leven iets anders voor hem in petto en werd hij leraar op een middelbare school voor muziek en Duits. Ondertussen is hij op het punt in zijn leven gekomen waarop hij zich afvraagt wat er eigenlijk is misgegaan en waarom hij die verdomde baan heeft ooit heeft aangenomen. Tot Rauli in zijn klas terechtkomt. Hij is enorm getalenteerd en zijn gitaarspel is bovennatuurlijk goed. Beck ziet zijn oude droom terug opleven en besluit om zich te ontfermen over de jonge Rauli. Deels uit eigenbelang, want misschien is dit zijn laatste kans om toch in de muziekwereld terecht te komen. Maar niet alleen Beck heeft zijn geheimen. Ook Rauli is geen doorsnee scholier. Wat volgt is een zomer waarin alles mogelijk lijkt en het leven heel wat onverwachte wendingen neemt…

Becks laatste zomer is prachtige roman over de vergankelijkheid van het leven, bijzondere vriendschappen en het opgeven of waarmaken van je dromen. En over heel veel andere dingen, zoals de liefde en volwassen worden.

We maken kennis met Robert Beck, een veertiger die veel nadenkt over het verleden en spijt heeft van hoe zijn leven is gelopen. Maar ondanks alles leeft de hoop opnieuw op wanneer hij de bijzondere Rauli ontmoet. Beck weerspiegelt op die manier een heel deel van de mensen op onze planeet door de hoop steeds te blijven hanteren, ook al is meermaals gebleken dat een bepaald pad niet voor hem is weggelegd. Maar langs de andere kant zijn er maar twee opties: hopen of opgeven. En soms is hoop het enige wat ons rest. Die boodschap is voelbaar doorheen het hele verhaal. Zeker in de vriendschap tussen Beck en Charlie, Becks beste vriend.

Rauli weerspiegelt Becks oude toekomstdroom, maar zijn leven is allesbehalve eenvoudig door zijn bewogen verleden in Litouwen. Ook hij heeft een belangrijke rol in het verhaal en geeft Beck vaak duidelijke signalen dat het beter is zoals het nu is en dat Becks leven is gelopen zoals het is. Al deze boodschappen worden door de auteur verteld aan de hand van prachtige zinnen waar de lezer van kan genieten. Becks laatste zomer is een boek dat je moet lezen wanneer je tijd hebt zodat je ten volste kan genieten van elke bladzijde. Dit is geen boek om snel en onbezonnen uit te lezen, maar om elk woord te laten doordringen en later nog eens opnieuw ter hand te nemen.

Becks laatste zomer / Benedict Wells / Vertaald door Gerda Baardman / Meulenhoff / 2018 /  374 blz. / ISBN 9789029092647

No Comments

Post a Comment