Inspecteur Erika Foster wordt ’s nachts opgeroepen. Er is een dokter in zijn eigen huis vermoord en zijn moeder heeft hem daar gevonden. Hij ligt naakt op bed, zijn polsen zijn vastgebonden en over zijn hoofd is een doorschijnende plastic zak strakgetrokken. Het team van Erika wordt op de zaak gezet en probeert te achterhalen wie de dader is. Die dader weet de sporen goed te bedekken, sterker nog: er zijn amper sporen te vinden. Een aantal dagen later wordt weer een man naakt gevonden op precies dezelfde manier. Naakt op bed, vastgebonden en een doorschijnende zak over zijn hoofd. Het blijkt dat ze te maken hebben met een moordenaar die zijn slachtoffers eerst goed in de gaten houdt, voordat ze in hun eigen huis vermoord worden. Het team blijft achter met de vraag: wie is het volgende slachtoffer?

Ik was vooraf erg benieuwd naar dit boek. Robert Bryndza wordt ook wel gekenmerkt als de nieuwe Arlidge dus mijn verwachtingen waren hoog. Het eerste boek van de Erika Foster serie, Het meisje in het ijs, heb ik nog niet gelezen dus ik hoopte dat het los van elkaar te lezen is. Dat is zeker het geval! Hoewel er wel verwezen wordt naar gebeurtenissen uit het vorige boek en relaties tussen personages voortbouwen is het als apart verhaal te lezen en te volgen.

Wat ik prettig vond was dat de hoofdstukken kort waren, soms zelfs maar een pagina lang. Het past goed bij het boek en het verhaal. Ook de schrijfstijl van Bryndza is niet te moeilijk wat maakt dat de hoofdstukken goed te volgen zijn en je niet te veel hoeft na te denken. Op die manier zorgt hij er ook voor dat hij niet te lang bij een gebeurtenis blijft hangen. Zo blijf je in het verhaal zitten en vlieg je door het boek heen. Ik kon het boek niet neerleggen toen ik er eenmaal goed in zat en heb hem door de makkelijke schrijfstijl ook in enkele dagen uit kunnen lezen.

Een ander element dat dit boek fijn maakte om te lezen was de wisseling van perspectief. Het ene moment lezen we uit Erika’s perspectief en het volgende uit het perspectief van de dader. Hoewel ik me hier normaal aan kan storen is het in dit boek goed toegepast en vond ik dat het verhaal er sterker van werd. Het grootste deel blijft vanuit Erika’s perspectief en af en toe wisselt dit naar dat van de dader. Een nadeel hiervan vond ik wel dat de dader snel bekend was. De spanning viel daarmee een beetje weg. Het enige waar je dan nog naar uitkijkt is de manier waarop de dader ontmaskerd wordt. Maar het zorgde bij mij ook voor een zekere mate van medeleven. Je leert over de achtergrond van de dader en wat de motieven achter de moorden zijn.

Ik vond de stalker in de nacht een heel fijn boek om te lezen. Het is makkelijk geschreven en de opbouw van het verhaal is goed. Ondanks dat de dader al vrij snel bekend is, blijft er nog wel spanning over in afwachting van de ontmaskering. Na het lezen van dit boek ben ik zeer enthousiast geworden over Robert Bryndza en kijk ook zeker uit naar de volgende delen die in deze serie nog gaan volgen.

De derde Nederlandse vertaling van deze serie, Donker Water, zal in oktober 2018 in de boekhandels liggen.

Ik ben Nynke, 19 jaar oud en ik studeer Journalistiek in Utrecht. Ik reis op en neer naar mijn studie, maar die 50 minuten zijn het moment voor mij om een boek erbij te pakken. Maar ik vind het ook heerlijk om na een lange dag op de bank te ploffen en mezelf te verliezen in een verhaal. Het liefst pak ik romans of chicklits, maar ook een goede thriller laat ik zeker niet liggen.

De stalker in de nacht/Robert Bryndza/vertaling Willeke Lempens/De Boekerij/2018/384 blz./ISBN: 9789022583227

No Comments

Post a Comment