Raoul de Jong is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. Zijn werk kenmerkt zich door een humoristische, autobiografische en spirituele toon. Hij debuteerde in 2005 met de roman ‘Het leven is verschrikkulluk!’, dat deels was gebaseerd op zijn leven tijdens zijn eindexamenjaar in Rotterdam. Zijn tweede roman, ‘Stinknegers’, verscheen in 2006. Voor dit boek reisde hij 4 maanden door West-Afrika in opdracht van Plan Nederland. Met ‘Stinknegers’ won hij de Dick Scherpenzeel Prijs. Nadien schreef hij nog enkele boeken. Zijn meest recente boek, ‘Dagboek van een puber’, verscheen in maart 2018.

Op een avond zegt Raouls opa dat hij een doos op zolder gevonden heeft met allemaal spullen van Raoul zijn jeugdjaren. ‘Als ik er vanavond even naar keek, konden we de doos morgenochtend bij het vuilnis zetten.’ In deze doos zaten enkele kaartjes, boetes, maar ook het dagboek uit zijn kindertijd. Raoul begon te lezen en zo kregen we een inkijk in één jaar uit het tienerleven van Raoul. Hij ging van de lagere school naar het middelbaar, werd verliefd, ging voor het eerst naar de disco, beschreef een ruzie met zijn moeder,… . Wat een hard leven had deze puber(!)

‘Dagboek van een puber’ is een leuk boekje dat je in één keer uitleest. De schrijver heeft zijn dagboek ook voorzien van tekeningen, dat maakt het extra leuk om te lezen en zo kan je een visuele voorstelling maken bij hetgeen hij schrijft. Ik hou wel van de luchtige en verbeeldende schrijfstijl van deze schrijver. Het lijkt me een leuk boek voor jongeren, bijvoorbeeld om hun eerste boekbespreking voor een schoolopdracht te maken. Toch vind ik het boek niet perse voor Young Adult lezers, maar het is ook geschikt voor kinderen van de lagere school.

4 sterren.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Dagboek van een puber/Raoul de Jong/Uitgeverij De Bezige Bij/2018/128 blz./ ISBN 9789403110905

No Comments

Post a Comment