Al drie jaar lang zorgt de veertienjarige Jack Bright voor zijn zusjes. Vlak voor ze weg ging om een praatpaal te vinden, nadat ze autopech hadden gekregen, gaf Eileen Bright haar zoon Jack de leiding, denkende dat het slechts tijdelijk was. Ze had er niet op gerekend dat een kwaadwillende voorbijganger haar – een hoogzwangere vrouw – op klaarlichte dag zou vermoorden. Eveneens had Jack niet gedacht dat zijn moeder nooit meer zou terugkomen, zijn vader zou weglopen en hijzelf inbreker zou worden om voor zijn zusjes te kunnen zorgen. Bovendien verwachte Jack al helemaal niet ooit oog in oog te komen staan met de moordenaar van zijn moeder.

Het sterkste punt van Blinde Drift is ongetwijfeld de leesbaarheid van het verhaal in combinatie met het originele plot. De zinsopbouw en woordkeuze zijn niet onnodig ingewikkeld, wat ervoor zorgt dat het makkelijk weg leest en je aandacht niet bij het verhaal weg wordt gehaald. Daarnaast is het plot allesbehalve dat van een cliché thriller met thema’s als overspel, jaloezie, brein brekende politieonderzoeken en de meest bloederige moorden. In plaats hiervan heeft Bauer er voor gekozen  een niet spectaculaire cold case als basis voor het boek te nemen. Door het verhaal hoofdzakelijk te vertellen vanuit een ander perspectief dan gebruikelijk – de tienerzoon van het slachtoffer – wordt er een licht geworpen op de impact van het verlies van een ouder voor de achterblijvende gezinsleden.

Onbegrip en verdriet zijn fundamentele onderdelen van het verwerkingsproces en worden over het algemeen slechts vluchtig behandeld in een thriller, maar Bauer neemt de tijd om het leed van de jonge personages te beschrijven. Zelfs zo goed dat je meevoelt met de kinderen en niets liever wilt dan ze omhelzen. Er wordt ingespeeld op de empathie van lezers om begrip te vragen voor bepaalde keuzes die Jack heeft gemaakt, maar ook benadrukt Bauer met de gedetailleerde beschrijving van hun leefwereld dat niet alles is wat het lijkt.

“Aan de buitenkant kon je niet zien dat het huis dood was. Aan de buitenkant was het zo
netjes en normaal als het maar kon zijn midden in een korte huizenrij aan een drukke weg.
De smalle strook gras voor de deur was altijd keurig gemaaid. Een goed onderhouden gazon
was de eerste verdedigingslinie. Als mensen zagen dat de buitenkant van een huis goed werd
verzorgd, gingen ze er automatisch van uit dat dit ook voor de binnenkant gold.”

Naast het aanwakkeren van medeleven voor de personages, hebben de verschillende perspectieven ook een rol in het afdwingen van aandacht bij de lezer. Blinde drift is niet spannend op de manier die je van thrillers zou verwachten, geen race tegen de klok om een slachtoffer te redden of een bloedstollende confrontatie tussen goed en slecht. De spanning bestaat uit allerlei kleine mysteries, ontbrekende puzzelstukjes in zowel de bewijslast als de achtergrond van personages. De verschillende lijntjes die vanaf het begin zorgvuldig zijn uitgezet moeten wel een verband hebben. De nieuwsgierigheid naar dit laatste verbindende stukje, de gebeurtenis die alle personages samenbrengt, zorgt ervoor dat je deze thriller onmogelijk kan wegleggen.

Al met al is Blinde drift een originele thriller. Het verfrissende plot, de verschillende perspectieven en de prettige schrijfstijl maken het een perfect boek om je mee te vermaken op een regenachtige middag!

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Blinde drift/Berlinda Bauer/vertaling Valérie Janssen/A.W. Bruna Uitgevers/2018/
396 blz./ISBN 9789400507647

No Comments

Post a Comment