Eva Ment is één van de drie dochters van een Amsterdamse lakenkoopman. Ze hebben het thuis niet breed, maar door hun harde werk wonen ze in de duurste en belangrijkste straat van Amsterdam. Dan is er nog Jan Pieterszoon Coen, een man met aanzien en een van de leden van de Heren Zeventien en op zoek naar een echtgenote. Hij leert Eva kennen en besluit om met haar te trouwen. De twee trouwen in het voorjaar van 1627 en krijgen al snel een mooie dochter. Met hun slechts een paar maanden oude baby reizen de twee, samen met Eva’s broer, oudere zus en haar moeder af naar Batavia. Daar worden ze groots onthaald en leven ze in weelde. Niets is echter wat het lijkt in Batavia, Eva heeft het moeilijk  met de slavernij die er heerst. Daarnaast heeft Eva flink wat tegenslagen te verwerken in het snikhete Batavia. Ze besluit dan ook om na drie jaar terug af te reizen naar haar geboorteplaats Amsterdam, waar haar een heel nieuw leven wacht.

Ten eerste is het boek een hardcover, een groot pluspunt! De cover van het boek is helemaal in de stijl van het verhaal. Deze nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt vond ik mooi beschreven. Ze heeft tot in de puntjes uitgepluisd wie de personages waren en hoe zij toen leefden en hierbij alles tot in detail opgeschreven waardoor het boek erg beeldend wordt. Je komt veel te weten over hoe het er in die tijd aan toe ging. Interessant! Ik vond echter weinig diepgang in de personages zitten, waardoor het even duurde voordat ik het boek uitlas.

In de eerste helft van het boek leer je Eva en Jan Coen beter kennen, maar ik vond dat dit deel van het verhaal flink korter had gekund. In het volgende deel wordt de lange reis naar Batavia beschreven, hierdoor komt er letterlijk wat meer vaart in het boek. Het eind is voor mij het beste deel van het boek, wat dan voor mij ook best wat uitgebreider beschreven mogen worden. In het nawoord heeft van der Vlugt uitgebreid geschreven over alle bestaande personages, waar hebben ze gewoond en wanneer zijn ze overleden. Dit zorgt voor een stukje extra informatie, waardoor het toch al waargebeurde verhaal nog extra leven krijgt.

Het schaduwspel is een mooi beschreven boek over een vervlogen tijd, ik denk dat vele geschiedenisliefhebbers dit zullen waardeerden.

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 23 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik HBO verpleegkundige en doe ik momenteel de opleiding tot recovery verpleegkundige.

Het schaduwspel/Simone van der Vlugt/Uitgeverij Ambo|Anthos/2018/348 blz./ISBN 9789026337031

No Comments

Post a Comment