Er zijn drie dingen die je over me moet weten:

  1. Ik lig in coma
  2. Mijn man houdt niet meer van me
  3. Soms lieg ik

Het verhaal van Amber Reynolds begint tragisch; de lezer maakt kennis met het hoofdpersonage terwijl ze in coma ligt. Ze kan zich niet herinneren hoe dat is gebeurd en welke dag het is. Uit de gesprekken rondom haar probeert ze stukje bij beetje de puzzel te maken die verklaart wat er is gebeurd. Dat is het enige wat Amber kan: horen wat er rondom haar gebeurt, maar ze kan niet reageren met haar stem of door te bewegen. Wanneer de gesprekken van de mensen rondom haar niet meer in elkaar lijken te passen, beseft ze dat iemand liegt over wat er met haar is gebeurd. Met een partner die niet meer van haar houdt, een zus met een geheim en een geobsedeerde ex is haar leven zelfs in het ziekenhuis niet veilig…

Wat een debuut. In eerste instantie lijkt dit boek een doodnormale (excuses voor de woordkeuze) thriller die op zich weinig nieuws te bieden heeft. Het feit dat het hoofdpersonage in coma ligt en zich niet meer kan herinneren wat er is gebeurd is boeiend en maakt dat de lezer samen met haar op zoek moet gaan naar de waarheid. Maar, de drie dingen die je over haar moet weten in je achterhoofd gehouden, dat blijkt niet zo eenvoudig, want is alles wat Amber zegt eigenlijk wel waar? Zijn de herinneringen die ze je vertelt wel echt op die manier gelopen?

We volgen het verhaal in drie verschillende tijdsvakken: nu, eerder en vroeger. In ‘nu’ krijgen we het verhaal van Amber in het ziekenhuis die zelf niets anders kan doen dan de gesprekken rondom haar afluisteren om de puzzel terug in elkaar te leggen. In ‘eerder’ lezen we hoe het Amber verging de dagen voor het ongeluk en in ‘vroeger’ krijgen we aan de hand van dagboekfragmenten een inkijk in het jeugdleven.

Dankzij een plottwist ongeveer in het midden van het verhaal wordt de lezer erop gewezen dat niet alles zo eenvoudig is als het op eerste gezicht lijkt en dat je niet volledig kan vertrouwen op je eigen intuïtie en die van Amber. En dan slaat de twijfel natuurlijk toe. Kloppen de herinneringen wel? Hoort Amber wel echt de juiste dingen rondom haar? Of hoort ze dingen die er niet zijn?

Soms lieg ik eindigt met een climax zoals je ze zelden ziet. De lezer blijft helemaal verloren achter en heeft absoluut geen idee meer van wat werkelijkheid is en wat niet. Ik heb me suf gepiekerd over waarheid en leugens, over realiteit en dromen. En ik kan enkel besluiten dat dit boek nog dagenlang in mijn hoofd zal rondspoken. Zoals een goede thriller hoort te doen.

Soms lieg ik / Alice Feeney / Vertaling Mary Bresser / 2018 / A.W. Bruna / 334 blz. / ISBN 9789400509757

No Comments

Post a Comment