‘Wees bovenal de heldin van je eigen leven, niet het slachtoffer.’ – Nora Ephron

Dit is de boodschap waarmee het boek I <3 Nora  mee begint. Een passende quote, als je het mij vraagt, en wel om twee verschillende redenen: onze hoofdpersoon Nina knokt om de heldin van haar eigen leven te worden, én ze is totaal geobsedeerd door Nora Ephron, de schrijfster van de romcom-klassieker When Harry met Sally. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die film nog nooit gezien had omdat ik niet echt een enorme fan ben van romantische komedies. Een romcom in boekvorm daarentegen: sign me up! I <3 Nora is schattig, eerlijk, en heeft alles in huis om weer een klein beetje hoop te zaaien voor je eigen happy ending.

Nina’s hart is gebroken als ze haar vriend Will betrapt terwijl hij vreemdgaat. Als hij haar verwijt dat ze nooit iets afmaakt en dat dit er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat hun relatie stuk is gelopen, is ze vastbesloten om hem van het tegendeel te overtuigen. Hoe? Door na jaren van twijfelen eindelijk haar script af te maken voor het vervolg van When Harry met Sally, haar favoriete film. Nadat ze te horen heeft gekregen dat er interesse is in haar script komt ze terecht in de chaotische wereld van filmproductie in Hollywood. Hoe blijf je trouw aan jezelf én je idool, terwijl je ook je droom wilt verwezenlijken en dus moet voldoen aan allerlei idiote eisen van filmmakers? Bovendien maakt de sceptische scenarist Ben, waarmee ze verplicht moet samenwerken, haar leven ook niet bepaald makkelijker; vooral als ze merkt dat zij en hij wel heel veel weghebben van Harry en Sally met z’n tweetjes…

Dit boek is vermakelijk. Het heeft wat wendingen die het verhaal interessant maken en volgt Nina’s hele leven. Niet alleen haar liefdesperikelen, maar ook haar familie en carrière zijn belangrijke drijfveren in haar leven en dit maakt haar tot een solide karakter. Ben je op zoek naar diepgang, dan is dit niet het boek voor jou: er komen geen diepgaande, emotionele analyses of gesprekken aan te pas. Wel zien we onze hoofdpersoon een ontwikkeling doormaken en weer de regie over haar eigen leven over nemen. Nina is sympathiek genoeg om haar daarbij toe te kunnen juichen en dit zorgt dat je betrokken raakt bij haar doen en laten. Ook Nina’s beste vriendin Astrid spreekt tot de verbeelding en hun gesprekken zijn entertainend en realistisch; hun vriendschap was mijn favoriete deel van het boek. Bovendien is ook de vorm interessant: het ‘echte’ verhaal wordt afgewisseld met stukjes filmscript in verschillende soorten en maten. Zo zien we niet alleen Nina’s eigen verhaal, maar ook haar filmscript zich ontwikkelen tijdens het boek.

Al met al kun je je best prima een middagje vermaken met dit boek. Het leest goed door en hoewel er niet extreem veel gebeurt in het boek ligt het tempo hoog genoeg om de spanning erin te houden. Wel raad ik je aan om de film When Harry met Sally van tevoren te bekijken: ik deed dit achteraf en dit gaf toch wel een extra dimensie aan het verhaal. Heb je daar geen zin in, is het ook niet noodzakelijk: het boek doet het prima op zichzelf. Met Nina’s droge humor en neiging tot drama word je makkelijk meegesleept in het plot en begin je Nina en al haar vrienden hun happy ending te gunnen. Het boek is samen te vatten door de quote van het begin: wordt Nina de heldin, of blijft ze de slachtofferrol op zich nemen?

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de vijfde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockingbird, Tess of the d’Urbervilles en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

I <3 Nora/Annie Robertson/vertaling Renée de Graaf/Querido/2018/316 blz./ISBN 9789021409856

No Comments

Post a Comment