Het jaar loopt bijna op zijn einde… Dat betekent dat het tijd is om lijstjes te maken; de leukste programma’s op tv, de meest spraakmakende gebeurtenissen in de wereld, maar ook de mooiste boeken van 2018 verdienen een lijstje! Weet je nog niet hoe je de kerstvakantie moet doorkomen? Laat je dan zeker inspireren door deze 18 prachtige boeken van 2018.

Nieuwe maan – Sarah Crossan
Joe heeft zijn broer Ed al tien jaar niet gezien, omdat Ed zijn doodstraf afwacht in de gevangenis. Die is te ver van Joe en zijn labiele gezin om op bezoek te gaan. Wanneer de executiedatum bekend is, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een keer te zien. Eenmaal in Texas bezoekt hij Ed elke dag in de gevangenis. “Een soort niemandsland. Een plek waar niemand woont. Een tijdelijke opslagruimte.”

Storm (De zeven zussen #2) – Lucinda Riley
Maia en haar vijf zussen komen na de plotselinge dood van hun vader samen in hun ouderlijke huis dat gelegen is aan het Meer van Genève in Zwitserland. Ze werden alle zes door Pa Salt geadopteerd toen ze nog baby waren en krijgen na zijn dood allemaal een briefje met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst en geboorteplaats.
Na een traumatische ervaring op zee, laat de tweede zus in de rij Ally haar grootste hobby voor wat het is en besluit ze de aanwijzing van haar overleden adoptievader te volgen. Hierdoor belandt ze in Noorwegen en in een verhaal met muziek in de hoofdrol. Maar hoe meer Ally te weten komt, hoe meer vragen er ontstaan. Wat wil haar vader haar vertellen? En wat moet ze in hemelsnaam in Noorwegen doen?

Zondagskind – Judith Visser
Jasmijn groeit op in de jaren ’80 en ’90, maar voor haar is dit best lastig. Hoe moet je leven als alle geluiden even hard binnenkomen, je niet tegen onverwachte dingen kan en je weinig tot niet praat met mensen? Ze praat wel met haar hond Senta en met Elvis, zij zeggen namelijk niets terug. De band met haar hond is mooi beschreven, bijzonder dat een hond zo’n belangrijke rol in iemands leven vervult. Helaas mag Senta niet mee naar school, waardoor dat niet leuk is. Net als de kleuterschool en de lagere school, vindt ze ook de middelbare school een verschrikking waardoor ze vele uurtjes alleen doorbrengt op toilet of gang.

Soms lieg ik – Alice Feeney
Er zijn drie dingen die je over me moet weten:
Ik lig in coma
Mijn man houdt niet meer van me
Soms lieg ik
Het verhaal van Amber Reynolds begint tragisch; de lezer maakt kennis met het hoofdpersonage terwijl ze in coma ligt. Ze kan zich niet herinneren hoe dat is gebeurd en welke dag het is. Uit de gesprekken rondom haar probeert ze stukje bij beetje de puzzel te maken die verklaart wat er is gebeurd. Dat is het enige wat Amber kan: horen wat er rondom haar gebeurt, maar ze kan niet reageren met haar stem of door te bewegen. Wanneer de gesprekken van de mensen rondom haar niet meer in elkaar lijken te passen, beseft ze dat iemand liegt over wat er met haar is gebeurd. Met een partner die niet meer van haar houdt, een zus met een geheim en een geobsedeerde ex is haar leven zelfs in het ziekenhuis niet veilig…

Onvergetelijk (The Darkest Minds #2) – Alexandra Bracken
Onvergetelijk gaat verder waar De overlevenden eindigt. Ruby heeft besloten dat Liam beter zal overleven zonder haar en zo dus ook vrij van de kinderalliantie zal blijven. Heel de vriendengroep is dus gesplitst zonder enig besef waar de anderen zich bevinden. Ruby zit nu bij de kinderalliantie en krijgt een groep toegewezen waar zij als Oranje zelfs de leiding over krijgt. Haar groep heeft Cate als oppas en bestaat uit Jude, hij is geel, Vida is ingedeeld als blauw en Nico die groen is van gave. Initieel probeert ze geen band te krijgen met de drie jongeren, haar plan is om uiteindelijk te ontsnappen en nooit meer terug te kijken op deze periode.

Jouw leven en het mijne – Majgull Axelsson
Wanneer Märit haar tweelingbroer gaat bezoeken voor hun zeventigste verjaardag en na jaren terugkeert naar haar ouderlijke huis en de plaatsen waar ze is opgegroeid, neemt ze een reis door haar pijnlijke verleden en stelt ze zich weer open voor herinneringen die ze beter vergeten was. Een sprong terug in de tijd, gekatapulteerd naar de  jaren ’60, die je als lezer niet onbewogen zullen laten. Een roman over het loslaten van herinneringen en pijnlijke wrok na jaren van opkropping.

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld
Jas, het hoofdpersonage, is een jong meisje dat begint te puberen en hierdoor met vele vragen en ongemakken zit. Ze probeert zichzelf te leren kennen en voelt zich nog onzeker doordat ze op een leeftijd is gekomen waarop alles aan haar verandert. Door die onzekerheid draagt ze altijd een jasje om zichzelf te verstoppen, waardoor iedereen haar een beetje vreemd vindt.

Een sky full of gedoofde lichtjes – Remco de Ridder
Ruben is dertig en worstelt al jaren met een angststoornis. Juli 2014 is hij op vakantie in Spanje wanneer hij wordt gebeld door zijn zusje met de mededeling dat er iets ergs is gebeurd. De MH17 is neergestort met daarin vier van zijn familieleden. Ongeloof, woede en verdriet beïnvloeden zijn leven in tijden na de ramp. Deze gevoelens overheersen zijn angsten en deze lijken meer naar de achtergrond te verdwijnen.

Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera
Op 5 september 2017 worden Mateo Torrez en Rufus Emeterio beiden gebeld door Death-Cast met de mededeling dat ze binnen 24 uur zullen overlijden. Via de Last-Friend App komt Mateo Rufus tegen en samen gaan ze op avontuur om in één dag hun leven te leven.
“Al die jaren ben ik zo voorzichtig geweest omdat ik langer wilde leven, en kijk wat me dat heeft opgeleverd. Ik sta bij de eindstreep, maar ik heb niet eens meegedaan aan de wedstrijd.”
Mateo besluit dat het tijd is om uit zijn comfortzone te stappen en Rufus..? Rufus wil weer zichzelf zijn. Samen genieten ze van het leven, voor zolang het nog duurt.

Een zeer opmerkelijk verschijnsel – Hank Green (Recensie volgt binnenkort!)
Ineens staan ze er – de Carls.
Op een nacht stuit de drieëntwintigjarige April May op een gigantische sculptuur, die als vanuit het niets opeens midden in Manhattan staat. Ze is meteen verrukt van onverzettelijke beeld, dat ze de naam Carl geeft. Ze maakt een filmpje en zet het op YouTube. Het filmpje gaat viral als blijkt dat er ook in andere steden in de wereld “Carls’ zijn gesignaleerd. April, de “ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights.
Terwijl de druk van de media steeds meer toeneemt, probeert April erachter te komen wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en vooral wat ze willen.

Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren
Nina’s leven verandert drastisch wanneer haar ouders scheiden. Opeens, zonder dat er om haar mening wordt gevraagd, krijgt ze er een stiefzus en -broer bij en moet ze elk weekend wisselen tussen de Heerestraat en de Rozenlaan. Haar moeder is haar moeder niet meer sinds haar vader hen verliet en haar vader lijkt zijn nieuwe liefde veel te leuk vinden. Nochtans vindt Nina dat ze het al druk genoeg heeft met school, haar vriendinnen en voetbal. Hoe kan ze op deze manier haar leven op orde krijgen?

Laat me niet vallen – Willy Vlautin
Is het altijd goed om jeugddromen na te jagen?
Horace Hopper is een gevoelige jongen die op de Little Reese Ranch woont, kilometers van de bewoonde ­wereld. Als tiener werd hij in huis genomen door Mr en Mrs Reese, die nu in de zeventig zijn. De gezondheid van Mr Reese gaat steeds verder achteruit en zijn wens is dat Horace de ranch overneemt. Maar Horace verlangt ernaar professioneel bokser te worden en weet dat hij de ranch moet verlaten om zijn droom waar te maken.

Bloed en beenderen – Tomi Adeyemi
Bloed en beenderen kent drie hoofdpersonen, Zélie, Amari en Inan, waarvan Zélie en Inan de meeste spreekruimte krijgen. Zélie leeft in een wereld waarin maji hun magie verloren hebben en zich zo veel mogelijk verborgen houden. De maji hebben dan wel geen magie meer, maar hun opvallende witte haar en hun donkere huid zijn genoeg redenen voor koning Saran om ze de slavernij in te sturen of te vermoorden. Zélies moeder, een krachtige maji, is voor de ogen van haar gezin opgehangen. Haar man is sindsdien gebroken. Zélie en haar broer Tzain haten het onderdrukte leven dat ze sindsdien gedwongen leiden, waarbij Zélie degene is in wie de haat jegens de onderdrukkers het felst brand, wat haar nogal eens in de problemen brengt.

Social Creature – Tara Isabella Burton
Louise is normaal. Ze krijgt met moeite genoeg geld bij elkaar om haar huur te betalen in New York, werkt als barista en geeft bijles om genoeg te verdienen. Naast blut is ze ook moe, zoals elk werkende mens in de grootstad. Haar droom was om schrijfster te worden, groots en bekend, maar voorlopig lijkt daar niet veel van terecht te komen. Tot ze Lavinia ontmoet. Lavinia is alles wat Louise wil zijn: mooi, rijk en excentriek. Operabezoekjes, openingsfeestjes en recepties zijn dagelijkse kost. En laat dat nu exact zijn wat Louise ook wil. Ze zal alles – maar dan ook alles – doen om het te krijgen.

Blinde drift – Belinda Bauer
Al drie jaar lang zorgt de veertienjarige Jack Bright voor zijn zusjes. Vlak voor ze weg ging om een praatpaal te vinden, nadat ze autopech hadden gekregen, gaf Eileen Bright haar zoon Jack de leiding, denkende dat het slechts tijdelijk was. Ze had er niet op gerekend dat een kwaadwillende voorbijganger haar – een hoogzwangere vrouw – op klaarlichte dag zou vermoorden. Eveneens had Jack niet gedacht dat zijn moeder nooit meer zou terugkomen, zijn vader zou weglopen en hijzelf inbreker zou worden om voor zijn zusjes te kunnen zorgen. Bovendien verwachte Jack al helemaal niet ooit oog in oog te komen staan met de moordenaar van zijn moeder.

Onbreekbaar – Hans Hagen
Dankzij de illustraties van Deborah van der Schaaf is Onbreekbaar al tijdens het doorbladeren prachtig. Ze passen goed bij de gedichten en geven de tekst extra kleur. Het zijn gelukkig niet alleen de illustraties waardoor ik direct wilde beginnen met lezen, na het eerste gedicht ‘mooi’ kon ik niet meer stoppen met lezen: dat begint namelijk met de regel “ze zeggen dat je alleen wordt geboren / ook als je de helft van een tweeling bent”. Dat ook de andere gedichten heel sterk zijn is niet onverwacht, Hans Hagen heeft immers de Gouden Griffel en meerdere Zilveren Griffels gewonnen.

Een schitterende chaos – Claire Christian
adat Kelly zelfmoord heeft gepleegd, is Ava kwaad op de wereld. Ze maakt het zichzelf onmogelijk op school en voelt zich nergens meer prettig. Ze werkt bij Magic Kebab en spreekt af met de broer van Kelly, maar een echte vriendschap kan ze het niet noemen. Haar situatie is allesbehalve oké, want wat moet je met jezelf als alles ineens oneerlijk is in jouw ogen? Gideon brengt verandering in de situatie door ook bij Magic Kebab te komen werken. Gideon is Ava’s tegenpool: hij trekt zich het liefste terug in zijn eigen wereld met muziek en poëzie en als hij zich tussen de mensen moet begeven, raakt hij soms in paniek. Er ontstaat een bijzondere vriendschap, ondanks de bagage die ze allebei met zich meezeulen.

Middagzwemmers – Jocelyn Vreugdenhil
We leren Sanne kennen als ze zichzelf bestudeert in een ruit vlak voordat ze een vrouwencafé binnengaat. Ze voelt zich duidelijk niet helemaal op haar plek, weg van de omgeving waar ze zich wel als een vis in het water voelt: de Zuidas. Toch is het vrouwencafé wel de plek waar ze Charlie leert kennen, met wie ze een relatie begint. In het eerste gesprek dat ze voeren komt direct naar voren waar het boek om zal draaien: het krijgen van kinderen. Charlie wil graag kinderen, maar Sanne voelt die behoefte juist niet.