Oké mensen, het is weer zover. Pak wat te drinken een kop thee, koffie, limonade, water, whatever. En als je dan toch bezig bent meteen maar twee, drie, vier koekjes. Het is weer tijd voor Remm’s Ramble. Deze keer over het boek Rood, en nee het is niet geschreven door Marco maar wel door Pierce Brown.

Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen. Er is alleen een maar, Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow, en alle andere Roden, zijn niets meer dan slaven voor de gouden heersende klasse.

Rood is het eerste boek uit de Mars trilogie. Toen ik dit boek tegenkwam in de winkel legde ik drie boeken weg om deze direct af te rekenen. Ik loop namelijk altijd met een stapeltje boeken rond in de winkel om uiteindelijk één of twee boeken mee naar huis te nemen. Binnen twee dagen was het eerste deel uit en vloog ik terug naar Amersfoort om deel twee en drie op te halen. Rood liet mij beseffen dat ik ontzettend kan genieten van een boek met een goede portie Sci-Fi. Star Wars is niet mijn ding. Maar boeken over vechten in de ruimte, met alle details en woorden die je belevingswereld aanwakkeren, daar mag je me voor wakker maken. Ik maak nu geen grapje, maar ik droomde drie nachten achter elkaar dat ik naast Darrow stond terwijl hij ruimteschepen opblies.

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan… Zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Het boek is zo vertellend, zo omschrijvend dat als je het je fantasie toelaat je alles eromheen kan bedenken zonder al te veel moeite. Rood is een goed begin van de serie. Met nog twee meesterlijke boeken die erachteraan komen. Maar als je daar meer over wil weten, moet je De Leesfabriek maar in de gaten houden want die komen nog!

Ik ben Remmelt en ben 21 jaar. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg en wordt high van de geur van nieuwe boeken. Het lekkere van lezen is dat je jezelf verliest in een andere wereld. Of tenminste dat gevoel heb ik altijd… Het ene moment zit ik in de overvolle trein en ‘Poef’ dan sta ik in een bos omringd door vreemden die niet vreemd zijn, omdat je al over ze gelezen hebt. Sinds kort is mijn grootste droom om ooit zelf een boek te schrijven. Nog wel even oefenen… Dit doe ik vooral op mijn eigen blog: (https://houseinthestorm.wordpress.com/).

Rood/Pierce Brown/Vertaling Carla Hazewindus/uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2016 / 447 blz. /ISBN 978 90 245 7096 6