Tijdens de zoektocht naar een belangrijk stuk bewijsmateriaal in een grote narcoticazaak stuiten inspecteur Erica Foster en het duikersteam op het stoffelijk overschot van een kind, dat naar het schijnt al jaren op de bodem van een meer net buiten Londen heeft gelegen. De patholoog concludeert als snel dat het gaat om de overblijfselen van de elfjarige Jessica Collins, die 26 jaar geleden als vermist is opgegeven. Destijds liep de zaak onder andere door grote media-aandacht uit op een fiasco en ook nu wordt het onderzoek tegengewerkt door een overvloed aan mediabemoeienis, de inmiddels versnipperde familie Collins, voormalig inspecteur Baker en een anonieme partij. Ondertussen worstelt Erica nog altijd met de dood van haar man en raken haar zus en diens kinderen onbedoeld betrokken bij de zaak. Zal Erica het geheim achter de dood van Jessica Collins kunnen achterhalen? Of blijft het voor eens en altijd een cold case?

Net als voorgaande boeken met de gedreven inspecteur Erica Foster in de hoofdrol, heeft Bryndza met Donker Water opnieuw een spannende pageturner weten neer te zetten. Een van de grootste pluspunten van dit boek is de onvoorspelbaarheid. De zaak van Jessica Collins is inmiddels jaren oud en aangezien er ook in het verleden nauwelijks aanwijzingen of getuigen waren, is het voor zowel de politie als de lezer nagenoeg onmogelijk om potentiële daders aan te wijzen. Er zijn tientallen oude dossiers die doorgespit worden en de hoogtepunten worden door Erica en haar team besproken, maar veel informatie levert het niet op. Uiteindelijk komen enkele namen naar voren waar de vorige inspecteur zich op heeft vastgebeten, wat toen dramatische gevolgen had voor het verloop van de zaak. Kortom, voor de lezer is iedereen tot op het laatste moment een mogelijke dader. Het verhaal blijft interessant om te lezen, omdat de nieuwsgierigheid naar de afloop en schuldige erg groot is. En als het dan gelukt is om een beeld te vormen van een eventueel scenario, komt Bryndza met een gigantische plottwist die hoogstwaarschijnlijk alles wat je dacht te weten over de zaak in een ander daglicht zet.

Bryndza scoort naast de inhoud van het verhaal ook met zijn prettige schrijfstijl. Het verhaal is goed opgebouwd, wat duidelijk wordt uit de manier waarop hij de spanning steeds verder weet op te schroeven door een nieuwe onvoorspelbare situatie te creëren. Daarnaast is het taalgebruik, op enkele vaktermen hier en daar na, begrijpelijk en passend bij de doelgroep en zijn de hoofdstukken niet al te lang. Om de aandacht van de lezer vast te houden wordt vaak van perspectief gewisseld tussen de hoofdpersoon Erica, andere personages en een anonieme partij. Ook is het boek een mix van verhaallijnen, zowel persoonlijk als met betrekking tot de zaak van Jessica Collins, die uiteindelijk samenkomen in een onverwachte, spannende ontknoping. De schrijver heeft het verhaal zo weten te beëindigen dat er wat betreft de zaak geen vragen meer onbeantwoord zijn, maar dat Erica’s persoonlijke situatie nog openblijft voor een eventueel vervolg.

Al met al is Donker water een erg spannende thriller die voor je het weet al weer uit is. De hoofdverhaallijn is origineel en onvoorspelbaar en de delen over het persoonlijke leven van de betrokkenen zorgen dat de personages veel meer tot leven komen. Het einde bevat, zoals te verwachten, een plottwist die niemand aan zal zien komen en doet je zeker verlangen naar een volgend boek in de reeks over inspecteur Erica Foster.

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad. 

Donker water / Robert Bryndza / Uitgeverij Boekerij / 2018 / vertaald door Jan Mellema / 358 bladzijden / ISBN 978 90 225 8511 5