In Ik beken speelt de schatrijke McNamara familie de hoofdrol. Harry, bankdirecteur, en zijn vrouw Julie zitten op een avond rustig voor de televisie als plots een vreemde man binnenkomt die Harry tot moes slaat met een golfclub waarna hij zonder blikken of blozen vertrekt. Harry vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. De onbekende man geeft zich vrijwillig aan bij de politie en legt een bekentenis af. Maar zijn vrouw Julie, zwaar getraumatiseerd door het hele voorval, wil dat de echte waarheid aan het licht komt. Heeft de aanval te maken met het werk van Harry als bankier en de fraude die hij pleegde tijdens zijn werk of zit er iets anders achter? Als rechercheur Alice Moody onderzoek doet naar deze overval komen bij zowel de dader, het slachtoffer als de ooggetuige geheimen en herinneringen aan het verleden naar boven. Maar of iedereen hier zo blij mee is…

Ik beken is in Ierland een regelrechte hit. Hierdoor werd ik benieuwd naar het verhaal. Zou het werkelijk zo goed zijn als de recensies zeggen. De cover van het boek sprak mij in elk geval gelijk aan. De man en vrouw op de donkere cover en de zinnetjes ‘Haar woord… Tegen het zijne’ maakten mij nieuwsgierig. Wat hebben de personen op de cover te verbergen?

Het verhaal is opgedeeld in vier verschillende delen. In elk deel kom je meer te weten over het grote geheim dat de familie McNamara met zich meedraagt. De hoofdpersonen Julie, J.P en Alice hebben elk hun eigen hoofdstukken binnen het verhaal. Ondanks dat iedere van de hoofdpersonen hun eigen hoofdstukken hebben, vullen ze elkaar goed aan. Daarnaast wisselt de schrijver heden en verleden met elkaar af. Hierdoor kom je meer te weten over de achtergrond en het leven van de hoofdpersonages Julie, Harry en J.P. Vooral de verdieping in het karakter van J.P zorgt er voor dat je extra compassie en begrip krijgt voor deze beschadigde jongen.

Door de spannende proloog zit je gelijk in het verhaal en wil je als lezer maar één ding en dat is doorlezen. Want wie heeft de aanval op de schatrijke Harry McNamara op zijn geweten? Tot op het laatste moment houd Jo Spain je in spanning. Als tijdens de laatste bladzijdes alle puzzelstukjes samenvallen, kon ik alleen nog met open mond het verhaal uitlezen. Zo verbaasd was ik!

Ik beken is een geweldig psychologisch spelletje waar menig thrillerlezer van zal smullen. Een geweldig debuut!

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 23 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige en momenteel bezig met de opleiding tot recovery verpleegkundige.

Ik beken / Jo Spain / Uitgeverij De Fontein / 2018 / 336 bladzijdes / ISBN 9789026145186