Francine Day is een jonge, ambitieuze echtscheidingsadvocate die leeft voor haar werk. Ze heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug en is op weg naar een prachtige promotie. Maar voor het zover is, moet ze nog de echtscheidingszaak van de rijke en succesvolle Martin Joy afhandelen. Wanneer Francine haar client voor het eerst ontmoet, is er meteen sprake van een onweerstaanbare aantrekkingskracht tussen de twee. Ze krijgen een affaire die obsessief te noemen is. Alles lijkt goed te gaan totdat de echtgenote van meneer Joy verdwijnt. Er is maar een verdachte: Martin Joy, partner. Francine is nu niet enkel de advocate, maar ook de vrouw die een affaire heeft met Martin Joy. Wat als zij evenzeer van zijn vrouw af wil? Wat als Francine degene is die Donna Joy als laatste levend heeft gezien?

Obsessie heeft een ondertitel die mij meteen deed zwichten voor dit boek: ‘Hij wil dat zijn vrouw verdwijnt Jij ook.’. Ik werd meteen getriggerd en was erg benieuwd naar het verhaal. Het is een lijvige thriller met een boeiend vertrekpunt dat uitermate goed wordt uitgewerkt door Butler.

Enkel in het begin had ik wat moeite met het verhaal. Het zou kunnen dat dat komt door de vertaling en ik heb geen idee of het in de originele versie ook zo is, maar het taalgebruik is heel expliciet. Niet dat ik als lezer zo preuts ben, maar binnen het kader waar dit verhaal zich afspeelt (rechtsgang, echtscheiding, advocate) vind ik woorden zoals ‘neuken’ niet erg op zijn plek. Daardoor heb je als lezer in het begin wel wat moeite om in het verhaal te komen en de sfeer van de gebouwen, die mooi wordt beschreven door het hoofdpersonage, te voelen.

Buiten het af en toe vervelende taalgebruik, bezit deze thriller alle elementen die leiden tot een fantastisch verhaal. Butler zet de lezer doorheen het verhaal meermaals op het verkeerde spoor en doordat je leest vanuit het standpunt van Francine die zelf kampt met een black-out, weet je niet meer of je haar standpunt kan vertrouwen. Niet enkel Francine zelf, maar ook alle andere personages zijn verdacht. En toch slaagt Butler erin de dader te vinden in onverwachte hoek.

Het heerlijke aan Francine is dat ze voor menig lezer erg herkenbaar zal zijn. Haar werk is voor haar heel belangrijk en wanneer ze Martin Joy ontmoet, vergeet ze een balans te vinden tussen vriendschappen enerzijds en haar werk en ongeremde passie anderzijds. Dat maakt van haar naast een advocate vooral een mens en ze is een perfect hoofdpersonage om dit verhaal aan de man te brengen.

Ondanks het ruwe taalgebruik dat niet lijkt te passen bij de setting van het verhaal is Obsessie een sterke thriller die zijn lezer meeneemt in een duister avontuur van geld, macht en advocatuur. Dankzij de meer dan 400 pagina’s heb je heel wat uren leesgenot voor je liggen. En genieten zal je.

Obsessie / J. L. Butler / Vertaald door Tasio Ferrand / 2018 / HarperCollins Holland / 446 blz. / ISBN 9789402731200