Hoewel de naam van de schrijfster haast niet Nederlandser kon, is Sara Holland een Amerikaanse schrijfster. Everless is deel 1 van de Everless trilogie en deel 2, Evermore, wordt begin januari verwacht! Het boek is een young adult fantasy, alleen dat is niet genoeg om te vertellen wat voor boek het is.
Everless gaat over Jules, zij woont samen met haar vader in een klein huisje aan de rand van het bos. Hoe ze daar gekomen zijn? Ze was vrienden met Liam en Roan, zoons van de familie Gerling, op wiens landgoed zij en haar vader werkten voordat ze moesten vluchten.

Voordat je in het boek begint, heb je geen idee wat je te verwachten staat: je tijd wordt omgezet in bloedmunten? Hierbij een kleine uitleg. Sempera is het land waarin Jules leeft. In plaats van gouden munten hebben ze daar bloedmunten. Als je geboren wordt is er voorbestemd dat je een bepaald aantal jaar leeft. Als je rijk bent krijg je meer munten zodat je langer kunt leven. Ben je arm? Dan tappen ze bloed van je af zodat je minder lang leeft, maar wel alle kosten kunt betalen.

In Everless is de verhouding tussen rijk en arm duidelijk en dat heeft Sara Holland goed geschreven. De structuur van het verhaal is goed, je gaat niet onverwacht tijdreizen, je krijgt alleen de nodige stukjes te lezen. Dit maakt Everless erg spannend, je weet alleen het belangrijkste, wat maakt dat je graag door wilt lezen.

De plot in het verhaal zelf komt wat later, maar is goed verwerkt. Het is niet van het een op het andere moment een levensveranderende situatie. Nee. Je gaat geleidelijk over naar het spannendste stukje van het verhaal, waarbij je al gauw door hebt dat het eigenlijk toch wel logisch was. Everless is op een leuke manier geschreven, alles wat er geschreven is, kun je je daadwerkelijk ook zo inbeelden. Sara Holland heeft het mogelijk gemaakt dat je een complete fantasiewereld kunt bedenken die nog realistisch is ook. Dit zorgt er dus voor dat het verhaal erg geloofwaardig is en je leeft immens mee met alles wat er gebeurt. Als er iemand overlijdt dan voel je de pijn van Jules gewoon. Dit maakt het dat het boek niet alleen maar fantasie is en dat is wel leuk. De mix van emoties, realiteit en fantasie zorgen ervoor dat Everless een erg leuk boek is om te lezen en nooit meer te vergeten.

Jules zelf heeft geen andere keus dan op het landgoed van de familie Gerling te gaan werken als ze erachter komt dat haar vader zijn bloed aan het verkopen is. Als je geen tijd meer in je bloed hebt zitten dan ga je dood. Met het tempo waarin haar vader zijn bloed verkoopt, heeft hij niet zo veel tijd meer.
Op het landgoed zoeken ze nog extra hulp voor de komst van de koningin en Roans toekomstige bruid, Ina. Jules gaat er werken, waarbij ze er alles aan doet om niet herkent te worden door de broer van Roan, Liam. Als dat niet lukt staan er dingen te gebeuren die ze nooit verwacht had.

Mijn naam is Jente Jansen, Ik ben 16 jaar. Ik zit nu in VWO 4 op het Jan van Brabant College in Helmond. Zelf woon ik in Beek en Donk dus dat uurtje sporten per dag haal ik wel. Ik heb lezen altijd leuk gevonden en had al snel alle avi’s gehaald, op naar de leuke boeken dus. In mijn vrije tijd badminton ik graag, maar je zult me nog veel vaker zien lezen. Mijn favoriete genre is toch wel fantasy, ook al vind ik eigenlijk alle genres wel leuk. Ze hebben allemaal dat speciale tintje dat ervoor zorgt dat het leuk is. Ik vind het recenseren erg leuk doordat ik veel verschillende boeken kan lezen en nog iets doe wat ik leuk vind! Wie wil dat nou niet?

Everless/Sara Holland/ vertaling E. Mary en Amee Warmerdam/ Blossom Books/2017/493 blz./ISBN: 9789463491341