De dag van Eden gaat over twee vriendinnen genaamd Eden en Jess. Ze zijn al heel lang vriendinnen en delen alles met elkaar. Toen Jess het moeilijk had, was Eden er altijd om haar te helpen, hierdoor is het Jess gelukt om er uiteindelijk weer bovenop te komen. Wanneer Eden plotseling verdwijnt vindt Jess het haar taak om Eden te vinden. Jess wordt ondervraagt door de politie en besluit na het verhoor om uit huis te glippen zelf te gaan zoeken. Tijdens deze zoektocht komt Jess zichzelf vaak tegen, maar ze blijft wanhopig op zoek naar aanwijzingen om Eden te vinden.

Het verhaal speelt zich af binnen een dag, maar er zitten ook een aantal flashbacks in, die inzicht geven in eerder gebeurde gebeurtenissen. Zo krijg je langzaam een beter beeld van het verleden van de meiden. Naast Jess en Eden speelt ook Liam, het vriendje van Eden, een grote rol in het verhaal.

Tijdens het lezen had in ontzettend veel vragen, er waren zo veel dingen die ik wilde weten. Wat is er met Jess gebeurd? Waarom moest Eden haar helpen? En natuurlijk de belangrijkste vraag: waar is Eden?
De schrijver geeft je weinig details aan het begin van het boek, waardoor je snel door wilt lezen. Ik wilde antwoord op de vragen die ik had en was zo door het boek heen. Sommige vragen zijn nog onbeantwoord gebleven, maar de meest belangrijke vragen worden uitgewerkt. Ik vond dat er een goede verdeling was tussen het heden en het verleden. De flashbacks waren een goede toevoeging, zo bleef het voor mij al lezer interessant. Het verhaal heeft redelijk korte hoofdstukken, wat ik erg fijn vind.

Er worden veel heftige onderwerpen in dit boek besproken, onder andere geweld, zelfmoord en adoptie. Vooral tegen het einde van het boek heb ik met tranen in mijn ogen gezeten. Dit kwam ook omdat de schrijfster veel sympathie had opgewekt voor zowel Jess, als Eden en Liam. De personages waren realistisch, omdat ze niet perfect waren. Hierdoor kon ik makkelijk met hun meeleven.

Naast de heftige onderwerpen is het een mooi voorbeeld van vriendinnen die altijd voor elkaar klaar staan en een hechte band hebben. Kortom, ik vind het een mooi en spannend boek om te lezen.

Ik ben Mandy en ik volg momenteel de opleiding maatschappelijke zorg. Naast lezen ben gek op dieren en fotograferen. Het liefste lees ik young adult fantasie of contemporary. ik vind het heerlijk om me helemaal te verliezen in een goed verhaal.

De dag van Eden/Liz Flanagan /vertaling Aleid van Eekelen-Benders/Gottmer Uitgevers Groep/ 2018/288 blz./9789025770273