Als enthousiast liefhebber van Kader Abdolah (Iran, 1954) had ik veel zin om zijn nieuwste werk te lezen. Dit boek heeft als thema, vergelijkbaar met een aantal van Abdolahs eerdere werken, de hervormingen in Iran aan het eind van de twintigste eeuw en de rol die ‘de gewone man’ hierin speelt. Sultan, die hier zijn levensverhaal vertelt, is filmmaker en regisseur. Hij is naar Nederland gevlucht omdat hij vreesde voor zijn leven. Ook is hij één van Abdolahs beste vertellers tot nu toe. Sultan heeft een bijzonder en spannend leven geleid. Zijn nuchterheid biedt ons lezers de kans aan beide kanten van de opstanden een kijkje te nemen door zijn cameralens. Met de titel Het pad van de gele slippers intrigeert dit boek van kaft tot kaft.

Het pad van de gele slippers is dus een vertelling van Sultans levensverhaal. In een aantal korte inleidende hoofdstukken wordt verteld hoe hij dit op papier zet en aan een vriend van hem geeft. Die verwerkt het vervolgens tot de roman die in de boekhandels ligt. Zoals altijd in Abdolahs werken lopen realiteit en fantasie hier door elkaar. De schrijver combineert door het hele boek de historische gebeurtenissen met een (hoogstwaarschijnlijk) fictief leven en zelfverzonnen personages. Het boek bestaat uit veel korte hoofdstukken waarin Sultan zijn herinneringen ophaalt. Het verhaal is grotendeels chronologisch verteld, maar het heden en verleden lopen door elkaar. Hierdoor lijkt het zeker in het begin een wat warrige verzameling van herinneringen. De rode draad? Die is moeilijk te vinden, maar de titel verklapt hem al een beetje.

Hoewel het lezen van historische boeken meestal niet mijn forte is, geniet ik elke keer weer van de manier waarop Abdolah zijn verhaal in elkaar weet te zetten. De personages en gebeurtenissen zijn vaker wel dan niet een ver-van-mijn-bed-show. Desondanks krijgt Abdolah het voor elkaar dat ik met hen kan meevoelen en meedenken. Daarvoor hoef ik het echt niet eens te zijn met de keuzes of het (bij)geloof of de daden van het personage. Sultan is immers opgegroeid in een andere cultuur, waardoor bepaalde dingen die hij doet ronduit vreemd op mij overkwamen. De kunst is om hier verder geen oordeel aan te verbinden: Abdolahs boeken kunnen je dan een hele hoop leren over de Iraanse cultuur en gebruiken. Dit is denk ik een van de meest fantastische eigenschappen van zijn boeken (en van boeken in het algemeen).
Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis of andere culturen of niet, Abdolahs boeken bieden je de mogelijkheid om je in te leven in een personage met een heel ander leven dan jij. Het pad van de gele slippers is geen uitzondering op deze regel. Het is enerverend en uniek en dit boek neemt je mee op de vele paden van Sultans leven. Het leert je ondertussen van alles over andere culturen, het belang van familie en de manier waarop films de loop van de geschiedenis op hun eigen manier kunnen veranderen.

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de zesde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns and Roses series, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

Het pad van de gele slippers/Kader Abdolah/Prometheus/2018/347 blz./ISBN 978-90-446-3399-3