‘Van poëzie lezen, schrijven en voordragen worden wij gelukkig. Die ervaring gunnen wij iedereen.’

Kila & Babsie bundelen in 24 uur in het licht van Kila & Babsie: Woorden temmen 24 van hun lievelingsgedichten, van heel uiteenlopende dichters en uit verschillende tijden. Aan elk gedicht koppelen ze een tijdstip en een plaats zodat je op verschillende momenten doorheen de dag kan kennismaken met een nieuw gedicht. Maar voel je niet verplicht: deze bundel geeft je alleen maar vrijheid. Lees je liever alle gedichten op één avond na elkaar? Ook dat mag! Kila & Babsie zorgen bij elk gedicht voor doe-, lees-, luister- en schrijftips die zowel de onervaren als de meer ervaren dichter en lezer op weg helpen om meer van poëzie te begrijpen en er zelf mee aan de slag te gaan.

Dit boekje is één en al bijzonderheid. Het begint eigenlijk meteen al bij het zien ervan: de uitgesneden vormen geven het boekje meteen iets extra’s en maken de lezer nieuwsgierig naar de even bijzondere inhoud.

Zelf ben ik wel een beetje thuis in de wereld van poëzie, maar of je dat zelf ook bent of niet doet er absoluut niet toe. Elk ‘hoofdstuk’ begint met een gedicht dat je kan lezen, waarna er verschillende kleine opdrachtjes zijn die je kan uitvoeren. Zo moedigen ze je aan om na te denken over wat je las, over wat er echt staat en wat tussen de regels staat, over beeldspraak en over poëzie zelf. Daarnaast vind je nog enkele uitbreidingsopdrachten die je kan uitvoeren als je zelf met je pen aan de slag wil of je hersenen actief wil laten meedenken met de dichters. Na elk gedicht vind je ook nog wat extra uitleg over terminologie die aan bod komt in de literatuurwereld en van toepassing is op het gedicht. Het fijne hieraan is dat je niet verplicht bent deze informatie volledig door te nemen, maar voor mensen die echt van taal en stijlfiguren houden, is dit een meerwaarde. En aangezien je de vrijheid hebt deze informatie gewoon over te slaan, is het een zeer geslaagde toevoeging. Daarnaast vind je ook steeds nog extra tips voor als je fan bent van het soort gedicht dat je las. Op die manier kan je andere auteurs tegenkomen waarvan je het werk misschien ook wel leuk vindt. Op deze manier wordt dit boekje echt een must voor onder andere scholen, maar ook om thuis te hebben!

Het fijne aan de bundeling van 24 gedichten is dat je eens een keer buiten je eigen comfortzone leest. Er zitten sowieso gedichten bij die je mooi vindt, maar waarschijnlijk ook gedichten die je minder mooi vindt. Maar laat je vooral verrassen en wie weet ontdek je een nieuwe dichter of een nieuwe stroming die helemaal bij je past!

Woorden temmen is dus in alle opzichten anders dan de standaard poëziebundel. Het daagt je uit om zelf actief aan de slag te gaan en stil te staan bij de wonderen van poëzie.

24 uur in het licht van Kila & Babsie: woorden temmen / Kila&Babsie / grange fontaine / ISBN 9789082139525