Expat Exit is geschreven door Patricia Snel en vertelt het verhaal van Elisa van Egmond die samen met haar elfjarige zoon Sam leeft op het eiland Curaçao. Ze is ooit naar het eiland gekomen met haar echtgenoot Maurits, inmiddels zijn ze gescheiden en is Sam een soort wisselkind. Maurits wil echter zijn zoon volledig bij hem in huis hebben en start een voogdij procedure. Elisa wil graag terugkeren naar Nederland zodat Sam daar van het Nederlandse onderwijs kan genieten, maar dit is niet mogelijk door de voogdij procedure. Wanneer Elisa samen met Sam en zijn beste vriend Tom een dagje gaat varen met de boot van Tom’s vader slaat het noodlot toe. Sam is het zat op zijn moeder te wachten en start de boot, echter is Tom bezig in te stappen, valt en raakt zwaargewond.

Als er dan ook nog een partij cocaïne ter waarde van 1,5 miljoen euro weg blijkt te zijn, begint er een soort kat en muis spel en moet Elisa zich er uit zien te werken.

De cover van Expat Exit leest ‘thriller’, toch ben ik het hier niet compleet mee eens. Zeker zitten er spannende momenten in, maar ik had bij een thriller veel meer verwacht dan dit. De personages blijven wat aan het oppervlak waardoor de meeslepende gebeurtenissen in het boek wat verder van de lezer af blijven, iets wat ik in een thriller juist zoek. Ik wil juist het gevoel krijgen dat ik midden in het verhaal zit en dat het lijkt alsof IK degene ben die dit allemaal overkomt. Desondanks was het pakkend genoeg om mijn interesse te behouden tot na het einde.

Patricia maakt het leven van een expat in dit boek zichtbaar op een manier waarvan ik niet zeker weet of het echt zo is, maar het is wel zo geloofwaardig dat het echt lijkt. Het is een leven waarin veel geld wordt verdiend en waarbij de mannen vaak veel werken, de vrouwen de tijd aan hun kinderen kunnen besteden en uiteraard het luxe leven dat een eiland als Curaçao kan bieden. Een van mijn nichten en haar echtgenoot zijn jarenlang expats geweest in verschillende landen, maar ik heb eigenlijk geen idee of het werkelijk zo was zoals in dit boek beschreven staat.

Toen ik de cover van het boek voor het eerst zag, en nog niet het woordje thriller had gezien, dacht ik dat het een roman was. Het boek heeft het uiterlijk van een roman en ook zeker de eerste helft van het boek was het meer roman dan een spannend boek. Wanneer de gebeurtenissen elkaar ineens in rap tempo beginnen op te volgen, komt daar zeker wel verandering in. Patricia heeft me de laatste helft van het boek bijna op het puntje van mijn stoel gehad omdat ik het zo aangrijpend vond en graag wilde weten wat er met Elisa, Sam en de anderen zou gaan gebeuren.

Al met al heeft het boek de plank enigszins misgeslagen wanneer het gaat om het genre thriller, het is meer een spannende roman. Patricia Snel heeft echter wel mijn interesse gewekt en ik heb het boek doorgespeeld naar mijn moeder die helemaal gek is op thrillers. Ik ben benieuwd wat zij van dit boek gaat vinden!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 29 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Expat Exit / Patricia Snel / Ambo Anthos / April 2018 / 292 pag. / ISBN: 978 902 634 0536