Rinkeldekink is geschreven door Martine Bijl, die we allemaal kennen van het Zonnetje in Huis en als presentatrice van Heel Holland Bakt. In september 2015 kreeg ze plotseling een hersenbloeding en ging ze een langdurige herstelperiode tegemoet. Haar herstel bracht ze door in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren en daarna bracht ze nog een paar maanden door in een ziekenhuis waar ze behandeld werd voor een depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder terug te houden en daardoor indrukwekkend.

Toen ik erachter kwam dat Martine een boek zou schrijven over haar hersenbloeding en vooral het herstel hiervan wilde ik deze erg graag lezen. Martine Bijl was samen met Simone Kleinsma toch wel een van mijn favoriete actrices van de Nederlandse televisie en ik schrok dan ook erg van het nieuws van haar hersenbloeding. Uiteindelijk mocht ik het boek ontvangen en heb ik het met veel plezier gelezen. Jammer genoeg was het boek echter maar 128 pagina’s, uiteraard voor iemand die net 3 jaar daarvoor een heftige hersenbloeding heeft gehad, hiervan is hersteld en vervolgens ook nog heeft moeten vechten tegen een depressie, een grote prestatie.

Het verhaal van Martine begint dan ook bij het begin op het moment dat, in haar eigen woorden, er achter haar ogen een ballonnetje knapt. Berend, de man van Martine, hoort ze dan alleen nog haar naam roepen. Martine vertelt dat ze alles tot aan het ziekenhuis meekrijgt, echter voelt ze zich vredig en is er geen pijn. Bij aankomst in het ziekenhuis wordt er gelijk een operatie uitgevoerd. De komende vijf weken verblijft ze in verschillende ziekenhuizen voordat Martine verhuist naar het revalidatiecentrum om daar het lange proces te beginnen.

Het boek is zo rauw, maar vol zelfspot en humor geschreven dat je bijna naast haar bed staat. Het leven van Martine lijkt stil te staan na de hersenbloeding maar wanneer dit herstel goed op weg is en stagneert maar ook nog een depressie aanklopt, is ze overgeleverd aan de rest van haar geest. Ik vond het zo leuk om te lezen dat haar scherpe geest die je in Heel Holland Bakt mocht horen ook in dit boek terug kwam. Ze is keihard over haar medepatiënten maar misschien nog wel harder over zichzelf. Ze ziet de tekortkomingen van haar lichaam en ook dat het soms ontzettend moeilijk is om hier tegenop te boksen en er als winnaar uit te komen.

Ik denk dat het ontzettend moedig is van Martine om dit boek te schrijven over een periode die voor haar ontzettend moeilijk moet zijn geweest en hoogstwaarschijnlijk nog steeds is. Martine heeft besloten om niet langer als presentatrice naar buiten te treden en ik denk niet dat dit een gemakkelijke beslissing moet zijn geweest, iets wat je maar moet behappen na één gebeurtenis die zoveel impact heeft op haar leven.

Wat vond ik dit een ontzettend goed boek om gelezen te mogen hebben. Ik wens Martine dan ook niets anders dan alle goeds in de toekomst, wat een vrouw!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 29 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Rinkeldekink/Martine Bijl/Atlas Contact/2018/128 blz./ISBN: 978 902 545 3398