Jeanne Weeber leeft in een niet al te normale gezinssituatie. Haar vader is namelijk een van de populairste Youtube-ghosthunters ter wereld en als dochter gaat ze vaak mee op pad ter assistentie. Naast haar vader Howard en zichzelf, zijn ook Nick en Mirza steeds van de partij als rechterhand en cameraman. Ze reizen de wereld rond om onverklaarbare fenomenen te onderzoeken en geesten te verjagen. Meestal is er helemaal niks aan de hand, maar de ghostindustrie trekt heel wat toerisme. Veel hoteluitbaters zijn bereid een mooi bedrag neer te tellen in ruil voor wat bewijsmateriaal.
Wanneer ze een opdracht krijgen uit Nederland wil Jeanne koste wat het kost meteen afreizen. Haar moeder, die ze nooit heeft gekend, komt daar vandaan en ze wil graag meer over haar te weten komen. In de veronderstelling opnieuw te stuiten op logisch verklaarbare gebeurtenissen, is het een hele schok wanneer Jeanne denkt dit keer écht met het bovennatuurlijke te maken te hebben.

Joany won in 2017 de YA-schrijfwedstrijd van uitgeverij Volt (toen nog uitgeverij Q) en dat betekende dat haar verhaal zou worden gepubliceerd. Veel lezers hebben met spanning gewacht tot het boek verscheen. Wachten op een boek leidt altijd tot het opbouwen van verwachtingen en soms maakt dat dat een boek niet alle verwachtingen kan inlossen.

Verschijning begint met een zeer originele en leuke insteek: Jeanne heeft een bijzondere vader met een nog vreemder beroep. Hij is namelijk ghosthunter en dat spreekt bij de lezer meteen tot de verbeelding. Iedereen herinnert zich wel de spooky verhalen die op uitstap met school werden verteld of de enge horrorfilms waar je nachten niet van durfde slapen. Wel, dat heb ik, met mijn 22 lentes, nog steeds. Ik ben een watje als het op enge films aankomt en blijkbaar ben ik dus ook erg gevoelig voor enge boeken. Maar dat vond ik echt helemaal geweldig! Op een avond, ik was net niet halverwege het boek, heb ik echt moeten besluiten het boek aan de kant te leggen omdat ik vreesde voor mijn nachtrust. Op dat moment besefte ik ook dat ik helemaal in de ban was van het mysterie waar Jeanne op stuit in Nederland en dat ik erg meeleefde met de personages om de waarheid aan het licht te brengen.

Helaas gaat het voor mij vanaf dan erg bergafwaarts. De auteur heeft de spanning op sommige momenten echt tot een hoogtepunt gedreven en doet dat zonder het gevoel voor realiteit kwijt te raken waardoor je als lezer blijft meegaan in het hele ghosting-verhaal. Maar wanneer ze te veel verschillende ideeën (heksen, parallelle wereld, de duivel…) op een hoopje gooit, ontstaat er een rommeltje waarbij je als lezer het overzicht verliest. Daarnaast verdwijnt ook de geloofwaardigheid van het verhaal en wordt het te ‘zweverig’ waardoor de lezer het tastbare, herkenbare gevoel niet meer terugvindt. Helaas komt dat ook niet meer terug aan het eind van het verhaal en blijf je toch een beetje op je honger zitten.

Waar dit boek begint met een origineel idee, de nodige humor bevat en al snel enorm spannend wordt, verdwijnen deze elementen volledig naar het einde van het verhaal. Helaas slaagt de auteur er niet in de kracht van het begin vast te houden tot het eind waardoor je als lezer met lichte teleurstelling het boek dichtslaat.

Verschijning / Joany de Vries / Omslag Lennart Wolfert / Uitgeverij Volt / 2019 / 304 blz. / ISBN 9789021415796