Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen uit zijn hoofd. De ouders van Nicolas zijn vaak onbereikbaar voor deze 8-jarige jongen. Zijn vader werkt hard in het de medische wereld en zijn moeder, die in verwachting is, leeft in min of meer in haar eigen wereld.

Wanneer op een normale dag via t.v. angstige nieuwsberichten worden verspreid over de komst van een zwart gat dat onderweg is naar aarde, verandert alles. Voedsel en water wordt schaars, mensen worden gewelddadig of komen juist samen in spirituele gemeenschappen. Nicolas is echter vastberaden om, net als zijn held, de wereld te redden. Hij doet zich daarvoor expres pijn en is ervan overtuigd dat hij daardoor kracht zal krijgen om te kunnen vliegen. Deze overtuiging heeft ook zijn beste vriend Joachim, die uit een streng gelovig gezin komt en blijft hopen en bidden op een goede afloop. Steeds meer verantwoordelijkheid wordt op Nicolas’ schouders gelegd na de geboorte van de baby, want zijn ouders houden zich nauwelijks met hen bezig.

Hoe verder ik in het verhaal kwam, en hoe minder bladzijden er over waren om te lezen, hoe meer beleefde ik de gedachtegang en fantasieën van de kleine Nicolas, die soms werkelijkheid en verbeelding lastig uit elkaar kon houden. Maar dat kwam soms ook juist wat verwarrend over. De laatste regels van het boek houden alle mogelijkheden open en daardoor bleef het verhaal daarna lang in mijn hoofd spoken. De hele situatie is op een bepaalde manier toch ook wel heel realistisch met zo’n ramp van totale vernietiging en hoe mensen dan met elkaar omgaan. Het gewone leven wordt dan bijzonder.

Nathaniël Jans – 16 jaar, geboren boekenwurm die voor een spannend boek een spannende game toch maar even laat schieten.

Nicolas en de verdwijning van de wereld/Anne Eekhout/Arbeiderspers/ 2019/249 blz./ISBN 9789029510479