“De dochter van een erfvijand, hoe kan het lot hem zo treffen? Dat hij zijn hart nu net hopeloos heeft verloren aan een meisje dat nooit en te nimmer zijn vrouw zal kunnen zijn?”

Het verhaal over onmogelijke liefde is al eeuwen oud, maar wordt door Tiny Fisscher nieuw leven ingeblazen: Shakespeares Romeo en Julia. Door de jaren heen zijn er verschillende pogingen gedaan om het oudere en lastig te begrijpen verhaal toegankelijker te maken en bewaard te houden. Er zijn films op geïnspireerd, net als muziek, theater, boeken. Door al die hervertellingen lijkt het origineel door sommigen echter vergeten te zijn. Op precies het goede moment is daar Tiny Fisschers dicht bij het origineel liggende versie van Romeo en Julia. Het onderwerp van het verhaal is immers nog steeds actueel. Zoals Tiny Fisscher in het voorwoord van haar boek vertelt: “… er zijn immers nog steeds Romeo’s en Julia’s: jonge mensen die van elkaar houden, maar die geen relatie met elkaar mogen of kunnen hebben omdat ze van een ander geloof zijn, of van een ‘verkeerde’ nationaliteit, huidskleur of seksuele geaardheid.”

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het verhaal van Romeo en Julia, of bij wie het geheugen even opgefrist moet worden: in dit toneelstuk van Shakespeare hebben twee machtige families, in dit boek de Capuletti’s en de Montecchi’s genoemd, al jaren ruzie. Romeo, zoon van heer en mevrouw Montecchi, en Julia, dochter van heer en mevrouw Capuletti, komen elkaar per ongeluk tegen op een feest en het is liefde op het eerste gezicht. Hier begint een dramatische loop van gebeurtenissen, waarbij de gevolgen van de haat tussen de families onder ogen worden gezien.

Ten eerste is het belangrijk om te zeggen dat het uiterlijk van het boek al prachtig is. De elegante, harde kaft past perfect bij het verhaal en je blijft maar kijken naar de gedetailleerde illustraties in het boek. Alleen al hierdoor krijg je zin eens even goed te gaan zitten en het boek in één keer uit te lezen. Dan helpt de fijne manier van schrijven van Tiny Fisscher natuurlijk ook mee.

Het is niet mogelijk helemaal niks te veranderen bij het vertalen van een toneelstuk naar een roman, maar het is Tiny Fisscher gelukt zo dicht mogelijk bij het originele verhaal te blijven. Aangezien het ooit een toneelstuk is geweest, beeldt ze het verhaal voornamelijk uit door middel van dialoog. Hierdoor zou je verwachten dat het aanvoelt alsof je een script aan het lezen hebt, maar dit is zeker niet het geval: er is zo verhalend mogelijk geschreven. Toch zal afhankelijk van de persoon die het boek leest, de één vinden dat er alsnog te weinig informatie in de tekst wordt gegeven om een goed beeld te kunnen schetsen van de situatie, terwijl een ander zich helemaal in Verona zal wanen. Voor de mensen die zich met de eerste persoon identificeren, zullen de illustraties een goede uitkomst bieden.

Het taalgebruik in het boek draagt ook zeker bij aan het beeld dat je krijgt. Het is een tikkeltje ouderwets geschreven, maar dit is juist mooi. Niet alleen blijft Tiny Fisscher ook hiermee dicht bij het origineel, het geeft ook nog eens net dat beetje extra sfeer waardoor je zo goed in het verhaal komt. Daarnaast stonden er in Shakespeares verhaal grappen en symboliek verwerkt die op deze manier mooi bewaard blijven.

Concluderend: Tiny Fisscher heeft precies het juiste verhaal uitgekozen om opnieuw te vertellen, en heeft dit ook op een geweldige manier gedaan. Niet alleen echte liefhebbers van Romeo en Julia zullen hier blij van worden, maar iedereen die van humor en ouderwetse romantiek houdt.

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 18 jaar en studente forensisch onderzoek bij de HvA. Ze leest boeken uit bijna elk genre, maar heeft een voorliefde voor fantasy.

Romeo & Julia / Tiny Fisscher / Blossom Books / 2018 / 168 pag. / ISBN 9789463492508

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

No Comments

Post a Comment