Het duurde vrij lang voordat ik Evermore uit had. Toen ik het boek toegestuurd kreeg, ben ik er direct in begonnen omdat ik er zin in had, maar drie weken later heb ik het pas uit. Hoe kan dat? Evermore bleek voor mij een teleurstelling te zijn en ik moest mezelf er toe dwingen om het uit te lezen. Zo jammer!

De magie van deel één in de Everless serie was voor mijn gevoel gewoon weg. In Evermore gaat het verhaal verder van Jules die net erachter is gekomen dat haar verleden heel belangrijk is voor Sempera, het koninkrijk. Ik verwachtte een geweldige ontknoping, maar het verhaal ging 95% over de zoektocht naar een of ander magisch wapen dat totaal mijn interesse niet had. De andere 4% ging over de matige liefdesontwikkeling tussen Jules en Liam (die ik overigens erg slecht beschreven vond) en de laatste 1% was de ontknoping die ik echt tegen vond vallen. Ik kan daar niet te veel over kwijt, omdat ik dan spoilers moet delen. Ik verwachtte en goed doordacht einde, maar in plaats daarvan krijg je een einde dat alleen maar meer vraagtekens oproept en wat de hele queeste van Jules om de Tovenares te verslaan ongeloofwaardig maakte. Sara Holland schopt haar eigen verhaallijn helemaal onderuit door deze rare ontknoping.

Bovendien vond ik de verhaallijn van deze duologie matig: de hele serie gaat over Jules die de Tovenares haat en bij iedereen vertelt hoe door en door kwaadaardig ze wel niet is, terwijl ik dat ontzettend vond mee vallen. True, de Tovenares is achterbaks en een despoot, maar daar blijft het bij. Ze is helemaal geen afschuwelijke verschrikking. Ik vond de onderdrukking van het koninkrijk ook erg meevallen, dus wat mij betreft streeft Jules er onterecht naar om de redder van de wereld te zijn terwijl ik niet het idee had dat haar wereld daar naar zat te smachten.

Daarnaast zit dit boek vol slechte epic zinnen zoals ‘Ik zal de wereld redden’. ‘Ik zal het magische wapen zoeken en het kwaad verslaan’, ‘Alles zal anders worden. Ik beloof het!’.
Ik ben een beetje allergisch voor deze heroïsche zinnen, zeker als ze uit de mond komen van iemand die eigenlijk heel erg bang is voor alles dat ze doet. Het matchte gewoon niet lekker.

Evermore was dus geen match voor mij.

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 23 jaar. Kunstgeschiedenis-, boeken- en geschiedenis- en fantasynerd. Ze heeft ook een eigen blog, namelijk Blog The Spine Breakers.

Evermore/Sara Holland/vertaling Mariella Manfré/Blossom Books/266 blz./ ISBN 9789463491358