Het is de 17e eeuw in Londen. Ester Velasquez is een emigrant uit Amsterdam, die haar dagen doorbrengt samen met een blinde rabbijn waarvoor ze werkt. Daarnaast is er nog het verhaal van Helen Watt, een Engelse historica die in onze tijd leeft. Ze heeft een bijzondere interesse voor de Joodse geschiedenis, iets wat haar kan afleiden van het feit dat ze ernstig ziek is. Nadat Helen de beschikking krijgt over Joodse geschriften uit de 17e eeuw begint ze aan haar laatste werk; uitvinden wie de schrijver is van de geschriften, een mysterieus persoon genaamd ‘Aleph’. Hoe zijn deze twee verhalen met elkaar verbonden?

De twee vrouwen leven bijna vierhonderd jaar uit elkaar, maar toch is hun verhaal onlosmakelijk verbonden. Verschillende thema’s passeren de revue; de plaag, de Grote Brand van Londen, de Inquisitie. Het is ook niet voor niets dat het boek zoveel pagina’s telt, Kadish heeft er bijna een werkstuk van gemaakt. Dit zal de ene lezer erg aantrekken, omdat het uitgebreid is en er veel gebeurt. Er zullen echter ook lezers zijn waarbij het teveel van het goede is. Het gewicht van inkt is een boek dat je moet lezen als je de tijd ervoor kunt nemen. Het is geen boek om als snel tussendoortje te willen lezen. Het gaat om de hele ervaring van het lezen, en daarvoor is het belangrijk om niet te haasten.

Het is bijzonder dat Rachel Kadish zowel met de verhaallijn die in het heden afspeelt als die uit het verleden de aandacht weet te trekken. Vaak staat de ene verhaallijn in dienst van de andere, maar in Het gewicht van inkt waren beide verhaallijnen sterk en uitgewerkt op zichzelf. De schrijfstijl van Kadish is ook een punt om te noemen. Het is bijna poëtisch en de dialogen voelen ontzettend natuurlijk aan. Mede door de schrijfstijl is het mogelijk voor de lezer om het boek wat een slordige 640 bladzijden bevat, uit te lezen.

Het is Rachel Kadish gelukt om sterke vrouwen neer te zetten in haar verhaal. De lezer merkt ook een duidelijke ontwikkeling in het verhaal. Het kan goed zijn dat de lezer aan het begin van het boek heel anders over een personage denkt als aan het einde van het boek. Wat nog meer een pluspunt is, is dat het Kadish gelukt is om met een verhaal dat zich in het verleden afspeelt, hedendaagse problemen bloot te leggen. Eigenlijk zoekt het hoofdpersonage oplossingen voor een probleem dat zich nu afspeelt.

Het gewicht van inkt is een perfect boek voor lezers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, filosofie en politieke kwesties. Rachel Kadish heeft ontzettend veel research gedaan voor dit verhaal en dat is heel goed te merken. De uitgebreide achtergrondinformatie doet het verhaal erg realistisch overkomen. Het gewicht van inkt is een heel geschikt werk voor iemand die de tijd kan nemen om deze parel te lezen!

Hoi! Ik ben Maaike, negentien jaar en geneeskunde student in Groningen. Ik hou van paardrijden, voetbal, skiën en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Het gewicht van inkt/Rachel Kadish/vertaling Renée Vink en Jan Mellema/ Uitgeverij Luitingh-Sijthoff /2017/636 blz./ISBN 978 90 245 8083 5

No Comments

Post a Comment