Het is mama’s 39ste verjaardag. Ze staat aan het randje van een toekomst vol mensen die haar vragen of ze mee wil naar yogales voor gevorderden, of brave leesclubjes waar iedereen na één glas pinot grigio al aangeschoten beweert te zijn en dingen zegt als: ‘O gekkie toch, neem jij nóg een glas?’
Maar mama wil niet stilletjes wegglijden in dat doodse bestaan van vrouwen met praktische kortpittige kapsels die ‘voor hun kids leven’ en op het schoolplein elkaar de loef afsteken met buitenschoolse activiteiten en prestaties van hun kroost, en opscheppen over het laatste vakantieoord waar ze zijn geweest. In plaats daarvan sleept een flinke bel wijn haar erdoorheen en mompelt ze voortdurend: ‘wat een kutleven.’ Totdat ze zich dat ene geniale idee van haar herinnert…

De beschrijving van Waarom Mama Drinkt van schrijfster Gill Sims trok me direct erg aan. Gill schreef al langer op haar eigen blog Peter and Jane, maar haar eerste boek bracht het moederschap met humor, bekende situaties en andere leuke anekdotes ineens in de schijnwerpers. Ik ben zelf geen moeder, maar zelfs ik herkende sommige punten al erg goed. En dan ben ik alleen nog maar au pair geweest van kinderen.

Waarom Mama Drinkt is ontzettend eerlijk over hoe het is om een werkende moeder te zijn, dat kinderen zo ontzettend goed zijn om je compleet voor gek te zetten maar ook dat teveel drinken hiervan een consequentie is. Het boek komt gelijk met ‘de ideale dag’ op de proppen; kinderen die zonder zeuren opstaan en ontbijten en dan ook nog rustig naar school lopen. Uiteraard is het vaak het tegenovergestelde, kinderen die weigeren te eten omdat ze ‘even bezig’ zijn met hun iPad of andere elektronische apparaten en dan zo snel mogelijk naar school zien te komen met seconden op de klok voordat de bel gaat. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat het vaak een combinatie van de twee is. De ene dag gaat het uiteraard beter dan een andere dag, maar waar geldt dat niet voor?

We leren al snel Ellen’s chaotische leven kennen. Deze bestaat uit het opvoeden van Peter en Jane, leren omgaan met de irritante eigenschappen van haar man, haar werk en uiteraard de moeders op het schoolplein. Ze raakt bevriend met Sam, één van de vaders. Samen met hem en haar andere vriendin Hannah brengt ze de tijd door met een glas wijn, roddelend over alles en iedereen en al helemaal wanneer er ook nog familie blijft logeren bij haar thuis.

Het boek is geschreven in de vorm van een dagboek, wat het af en toe wel lekker overdreven maakt om te lezen. Want Ellen schrijft natuurlijk op de manier zoals zij iets ondervindt, wat wellicht anders is dan hoe het er in de werkelijkheid uitziet. Ellen kan echt iedereen zijn. Ze leeft toe naar een grote mijlpaal in haar leven en ze doet haar best om een zo goed mogelijke moeder en echtgenote te zijn. En dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, hoe graag ze ook een perfecte moeder wil zijn, vaak is dit alleen maar een droom die nooit uit gaat komen.

Al met al is het een ontzettend leuk, gemakkelijk boek om te lezen. Ik heb een paar keer hard moeten lachen om wat er gebeurde in het leven van Ellen. Als je houdt van een boek dat wat weg heeft van Bridget Jones, dan vind je deze zeker leuk!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 29 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Waarom Mama Drinkt / Gill Sims / Vertaald door: Dennis Keesmaat / Prometheus / Juni 2018 / 355 pag. / ISBN: 978 904 463 7793

No Comments

Post a Comment