In deze futuristische thriller volg je Holden Winters en zijn zusje Prissy, die worden meegesleurd in een zoektocht vol geheimen waarbij de zogenoemde ideale wereld toch niet zo ideaal blijkt te zijn als wordt beweerd.

Holden stuit per toeval op een schuilkelder uit de Bange Jaren, de tijd dat er nog eten bestond in plaats van vita en men echte vuurpijlen mocht afsteken. Op zijn weg terug neemt hij de kostbare vondsten uit de kelder mee en besluit hij op Happy Day enkele gevonden vuurpijlen af te steken. Helaas wordt hij na zijn stunt opgepakt door handhavers, die een heel ander plan met hem blijken te hebben dan verwacht: Holden wordt naar het Cliffton gestuurd met een speciale, zeer geheime opdracht. Ondertussen ontvangt zijn zusje Prissy clicks op haar camphone van een mysterieuze hacker die haar niet zonder reden benaderd heeft. Samen komen Holden en Prissy terecht in wat een vooropgezet plan lijkt en proberen ze de geheimen van de Leiders te ontrafelen.

H@ck is een erg spannend boek dat voor verschillende categorieën lezers absoluut aan te raden is.
Ten eerste is het perfect voor de doelgroep Young Adult. Mirjam Mous heeft wederom een onwijs spannend plot weten te bedenken met interessante complottheorieën die geen einde lijken te kennen. Gedurende het verhaal komen er steeds meer (oude) geheimen naar boven en lijkt het alsof iedereen opeens een motief heeft, waardoor de aandacht van lezers niet van het boek is weg te trekken. En door de cliffhanger van dit eerste deel zal iedere lezer blijven gissen naar mogelijke verklaringen tot het volgende boek in de serie uitkomt.
Een ander sterk punt is dat de hoofdpersonages zelf ook tot de leeftijdsgroep 12 – 18 behoren, waardoor hun alledaagse problemen – ruzie in de vriendengroep, social media, school, vervelende ouders –erg herkenbaar zijn voor de lezers. Dat zorgt ervoor dat je je ondanks de futuristische wereld toch redelijk kunt inleven in de personages. Het taalgebruik is eveneens goed aangepast aan de doelgroep. Het boek is eenvoudig om te lezen, zonder gecompliceerde grammaticale zinnen of veel lastige woorden, en er wordt gebruik gemaakt van een vocabulaire overeenkomstig met dat van jongeren.

Ten tweede is het boek ook erg interessant voor de iets gevorderde lezer. Naast dat het een spannend plot heeft, zitten er enkele interessante verwijzingen in die de huidige maatschappij een spreekwoordelijke spiegel voorhouden. Er wordt bijvoorbeeld verteld hoe de klimaatverandering en onderlinge conflicten bijna het einde van de wereld betekend hebben en alhoewel dit wellicht enigszins is overdreven, geeft het wel stof tot nadenken. Ook worden er wijze lessen gegeven op het gebied van social media, wordt de inbreuk op (online) privacy door de overheid en bedrijven aangekaart en wordt duidelijk dat niet iedereen te vertrouwen is ongeacht hun beroep of status. De subtiele opmerkingen over ontwikkelingen in deze tijd maken het verhaal net dat beetje interessanter voor de oudere lezers.

Kortom, H@ck: Het Instituut is een boek dat zeker aan te raden is. Net zoals men gewend is van Mirjam Mous, bevat ook deze thriller een hoge dosis spanning. Daarnaast komen echter ook actuele onderwerpen aan bod, zoals social media en de klimaatverandering, met als eindresultaat een futuristische thriller die gegarandeerd voor enkele uren leesplezier zal zorgen!

H@ck: Het Instituut/Mirjam Mous/Uitgeverij van Goor/2019/397 blz./
ISBN: 9 789000 366293

Janine van der Molen: Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is geschreven

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

No Comments

Post a Comment